Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каталунският парламент одобри резолюция за непризнаване на краля на Испания

08 август 2020, 11:55 часа • 1827 прочитания

Парламентът на Каталуния одобри резолюция, в която се посочва, че регионът не признава испанския крал Фелипе VI. Инициативата беше подкрепена от политически сили, поддържащи независимостта на автономната общност, съобщи испанският вестник El Periodico, цитиран от TACC

Пленарната сесия се проведе след съответното искане на ръководителя на правителството на Каталуния Ким Тора. В нея бе обсъдена "политическата ситуация, причинена от кризата на испанската монархия". "Парламентът декларира, че Каталуния е републикански настроена, следователно не признава и не иска да има крал", се казва в документа.

Освен това се посочва, че династията на Бурбоните е "историческа катастрофа за Каталуния". В резолюцията се говори за „каталунската република“ като за „единствения начин“ за постигане на независимост на автономния регион.

Това не е първият път, когато каталунският парламент гласува подобна резолюция. Така на 21 юли регионалната камара одобри заключенията на комисията за разследване на прилагането на член 155 от испанската конституция, която ограничи самоуправлението на региона в разгара на сепаратистката криза от 2017 г. По време на дебата парламентът на автономния регион одобри призив за абдикация на краля на Испания.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес