Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каталунският парламент избира президент на 12 март

06 март 2018, 13:58 часа • 839 прочитания

Каталунският парламент ще се събере на сесия на 12 март, за да бъде избран президент на региона. Единствен кандидат за поста е Жорди Санчес, който в момента е зад решетките.

В съобщение за обществеността на контролирания от сепаратистите парламент от днес се казва, че председателят на парламента Рогер Торент е свикал сесията.

Санчес, който е бивш шеф на Националната асамблея на Каталуния, влиятелна гражданска група за независимостта на района, е оценяван като малко вероятен председател на парламента, след като беше поставен под стража по обвинения за подбудителство към размирици след опита от миналата година за отделяне от Испания, предаде БГНЕС.

Неговото име беше издигнато начело, след като бившият каталунски президент Карлес Пучдемон, който е в изгнание в Белгия, оттегли кандидатурата си миналата седмица.

Във вторник адвокатите на Санчес поискаха от върховния съд, който наблюдава случая на клиента им, да го освободи от затвора, за да отиде следващата седмица в парламента за официалното си назначаване.

Само че дори съдиите позволят това, пак няма гаранции, че достатъчно гласове ще го подкрепят да заеме поста.

Санчес има подкрепа от две сепаратистки групировки, които заедно имат 66 депутати от общо 135, представени в парламента. Само че Пучдемон и още един сепаратист са в Белгия, което свежда броя на подкрепящите го до 64. Малката сепаратистка партия CUP, която има четири места, отказа да го подкрепи. В същото време партиите, които са против независимост, имат общо 65 депутатски места, което означава, че те могат да блокират назначаването на Санчес.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес