Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Картечници край Москва, извънредни мерки в регионите на напрежение (ВИДЕО)

24 юни 2023, 16:59 часа • 6538 прочитания

Руски войници разполагат картечници в югозападния край на Москва, става ясно от снимки, публикувани от вестник "Ведомости". На кадрите се вижда как въоръжени полицаи се събират на пункт по магистралата, по която се движат бойците на "Вагнер" на път за руската столица.

Изданието обобщава какви мерки за сигурност се предприемат в регионите на напрежение.

На фона на изявленията на ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, властите на Ростовска, Воронежка, Липецкая, Курска области, както и Москва и Московска област, обявиха прилагането на антитерористични мерки, в някои региони и отмяна на масови събития. Властите предупреждават и за възможни претърсвания на автомобили.

Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи в своя канал в Telegram сутринта на 24 юни, че мерките за сигурност в града са засилени. Въведен е допълнителен контрол по пътищата на града. „Възможно е да се ограничи провеждането на масови събития“, каза Собянин.

Департаментът по транспорта на града уточни, че са възможни закъснения и отмяна на заминаването на някои междурегионални автобуси от московските автогари в южните посоки.

За предотвратяване на евентуални терористични атаки на територията на Москва и Московска област е въведен режим на антитерористична операция, съобщиха по-късно от Националния антитерористичен комитет (НАК).

ОЩЕ:НА ЖИВО: Пригожин тръгна открито срещу Кремъл, обвиниха го в опит за преврат

Сутринта на 24 юни губернаторът на Ростовска област Василий Голубев помоли жителите на Ростов на Дон да се въздържат от пътуване до центъра и, ако е възможно, да си останат у дома. По думите му ситуацията е овладяна и са дадени указания на градската управа и служби да „запазят нормалното функциониране на всички градски системи“. Беше решено да се отменят всички публични събития в Ростов.

Голубев каза, че са направени промени в работата на общинския транспорт по маршрутите, преминаващи през центъра. „Крайградският транспорт от Азов, Батайск и Аксай работи нормално. Има временни ограничения в Таганрог, както и в северната посока от Ростов“, написа той. Голубев поиска да не се използва магистрала М4 Дон, тъй като поради ограниченията на движението в няколко участъка (в района на Батайск, Шахт, Каменск-Шахтински, Милерово) там се образуваха много километри задръствания.

ОЩЕ: В Москва обявиха антитерористично положение, в Петербург обграждат централата на Вагнер (ВИДЕО)

Властите на Воронежска област съобщиха, че колона от военна техника се движи по магистрала М4 Дон, във връзка с което жителите на региона бяха помолени „временно да не използват“ магистралата.

Губернаторът на Воронежска област Александър Гусев също призова жителите да не използват магистралата, както и пътищата от регионално и местно значение и ги помоли да се „отнесат с разбиране към допълнителните ограничения, които ние, ако е необходимо, ще въведем“. Той обяви и отмяната на всички публични прояви в региона.

По-късно НАК обяви въвеждането на режим на антитерористична операция в региона.

В района на Липецк беше взето решение за засилване на мерките за сигурност, губернаторът Игор Артамонов препоръча на жителите да "отложат пътуванията си в южна посока, по-специално до Воронежска област". По-късно той съобщи, че движението на границата на Липецка и Воронежска област е блокирано и има задръстване. „В район Хлевенски бързо разгърнахме оперативен щаб, организирахме доставката на вода и храна. Шофьорите се уведомяват предварително за ограничението на движението и се молят да напуснат магистралата“, каза Артамонов. Всички публични прояви в района са отменени - решението е взето след заседание на оперативния щаб.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков обяви в канала си в Telegram създаването на оперативен щаб „като част от изпълнението на президентския указ“. „Със сигурност ще ви информирам за взетите решения, скъпи приятели“, каза той.

В Краснодарския край правоприлагащите органи не въвеждат допълнителни мерки за сигурност, според канала в Telegram на оперативния щаб на региона. Ситуацията остава "спокойна и под контрол", се казва в доклада.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес