Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Канада изпрати в Германия турбината за "Северен поток"

18 юли 2022, 06:03 часа • 2818 прочитания

Канада изпрати турбината на Siemens за "Северен поток" в Германия. Тя трябва да бъде доставена в Русия до 24 юли, пише вестник "Комерсант", позовавайки се на информирани източници.

"На 17 юли Канада изпрати ремонтирана газова турбина на Siemens Energy, използвана за доставка на газ по газопровода "Северен поток" от Русия за Германия. Машината ще бъде доставена в Германия със самолет, а не по вода, както беше планирано първоначално, което би трябвало да ускори пристигането й", се казва в публикацията.

След това, "за още пет до седем дни", според вестника, турбината ще бъде откарана в Русия, ако няма проблеми с логистиката и митниците.

Турбината ще пристигне в Русия с ферибот и по суша през Хелзинки, тъй като станцията Портовая, за която е предназначена, се намира близо до селището Торфяновка, Ленинградска област, на около 20 км от финландската граница.

"Оборудването ще пристигне в Русия около 24 юли, а пускането му в експлоатация ще отнеме още три-четири дни", се казва в доклада, пише БГНЕС.

"Газпром" е намалил доставките по "Северен поток" с около 60% от средата на юни, обяснявайки това с проблеми при поддръжката на газовите турбини в компресорната станция "Портовая". Причината е, че Siemens не може да върне турбината, която се ремонтира в Канада, заради антируските санкции, наложени от Отава.

Ситуацията беше разрешена миналата седмица - Канада се съгласи да изпрати турбината на Германия, която ще я предаде на Русия. Освен това оборудването на "Газпром" ще бъде освободено от санкции до края на 2024 г. Това беше потвърдено от канадския министър-председател Джъстин Трюдо.

ОЩЕ: "Газпром" не гарантира за "Северен поток 1" дори след връщането на турбината от Канада

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес