Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Камерън зад Саркози за втория президентски мандат

18 февруари 2012, 11:52 часа • 3985 прочитания

Франция и Великобритания положиха началото на съвместен проект за създаването на безпилотен боен самолет в рамките на усилията за споделяне на военните разходи между двете страни. Френският президент Никола Саркози и британският премиер Дейвид Камерън съобщиха в общо изявление, че безпилотните самолети са част от „дългосрочното стратегическо партньорство” между Париж и Лондон.

Плановете включват създаването на безпилотен боен самолет до 2030 година, както и общи проекти за ракети, сателити за военна комуникация и ядрени опити.

Камерън пожела на Никола Саркози успех в борбата му за втори мандат начело на държавата. Така той изглади неотдавнашните противоречия между двамата заради фискалния пакт на ЕС.

"Ще следим съдбата ви в идните седмици на предизборната ви кампания, както казах, пожелавам ви късмет", заяви британският премиер по време на съвместна пресконференция в Париж.

Подкрепата на Камерън за кандидатурата на Саркози е втората неформална подкрепа, който той получава от голям дясноцентристки лидер в Европа, след като германският канцлер Ангела Меркел застана зад него по-рано този месец.

Френският президент ще се бори за втори петгодишен мандат на първия тур на президентските избори във Франция на 22 април, но изостава от опонента си социалист Франсоа Оланд в социологическите изследвания и е много вероятно да загуби изборите.

Както Саркози, така и Камерън са дясноцентристки консерватори и се противопоставят на атаките на Оланд към финансовите пазари и мерките за строго ограничаване на разходите. Те подкрепиха и съвместните военни и дипломатически инициативи в Либия и Близкия Изток.

"Понякога ние наистина имаме разногласия по европейските проблеми", призна Камерън, но допълни, че двамата със Саркози имат "отношения, които са достатъчно силни, за да преодолеят временни сътресения".

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес