Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калфин срещу Камерън: Абсурдно е имигрантите на Острова да нямат достъп до социалната система

04 декември 2015, 17:00 часа • 5266 прочитания

Вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин ясно даде да се разбере, че няма да подкрепим едно от основните искания на Лондон, за да остане Великобритания в ЕС - ограничаване на достъпа до британската социална система от страна на емигранти. Изказването на Калфин стана факт точно по време на двудневното посещение на британския премиер Дейвид Камерън в България.

"Това, което те предлагат, е всеки чужденец четири години да няма достъп до социалната система, след като отиде във Великобритания. Това просто е абсурдно. Ние действително сме готови да приемем всяка мярка, която не злоупотребява със социалните системи, те са национални, не са европейски. Данъкоплатците на всяка държава си плащат данъците за социалната система и се сърдят, когато някой им я използва, но това не трябва да бъде повод да се ограничават свободното движение и пазарът", коментира Калфин, цитиран от Mediapool.

Исканията на Великобритания, за да има ЕС с британско бъдеще, са четири - членки на ЕС, които са запазили своите валути, трябва да бъдат третирани при равни условия с членовете на еврозоната; изключването на Великобритания от "все по-тесен съюз"; възможност националните парламенти да блокират европейски решения и да анулират вече влезли в сила закони; както и ограничаване на някои социални привилегии за мигрантите в ЕС;

Вицепремиерът говори и по отношение на бежанската криза в рамките на съвместно събитие с еврокомисаря по заетостта Мариане Тисен, предаде БГНЕС. Според Калфин броят на бежанците не е толкова голям. "Ако погледнете при 500 млн. граждани, Европа има 1 млн. бежанци и това е най-богатата икономика в света. Ако това са хората, които би трябвало да са подпомогнати, това няма да е и бюджетен и социален проблем. Трябва да има перспектива докъде и кого подпомагаме", заяви той.

Калфин каза и, че траната ни и Европа ще се погрижат за хората, които бягат от война, но не може да се каже същото за икономическите имигранти, защото капацитетът за това е ограничен. Освен това ЕС, според него, трябва да приеме всички мерки вълната от бежанци да не влиза на европейска територия, а да се помага на тези бежанци максимално далеко, без те да минават през каналите на трафиканти.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес