Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво съдържа Планът за победа на Зеленски: Публикуваха подробностите

16 октомври 2024, 14:18 часа • 2559 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски представи на 16 октомври пред Върховната рада (парламента на страната) Плана за победа на Украйна във войната.  

Планът съдържа пет точки и три секретни приложения, които остават засега в тайна. Първата точка е геополитическа, втората и третата са военни, четвъртата засяга икономическата сфера, а петата - сигурността.

Зеленски поясни, че точките от плана са точно определени във времето. Първите четири от тях касаят периода, през което ще продължи войната, а петата подготвя времето след приключването й като чрез нея ще бъде гарантирана сигурността.

Още: Сирски: Великобритания разработва свои собствени предложения към Плана за победа

Първата точка - покана в НАТО

"Първата точка е покана за НАТО. Сега. Ние сме демократична нация, която доказа, че може да защитава евроатлантическия и общия ни начин на живот. В продължение на десетилетия Русия се възползва от несигурността в Европа и именно от факта, че Украйна не е член на НАТО. Това изкушаваше Русия да посяга на нашата сигурност. Сега поканата към Украйна за НАТО може да стане наистина фундаментална за мира. Искам да благодаря на всички наши партньори, които подкрепят поканата за присъединяване на Украйна към НАТО именно сега и (разбират) че с това членство по-късно ще бъдем укрепени не ние, а всички ние заедно", каза президентът.

Затова, по думите му, първата точка е най-важната - "това е отправната точка на Плана за победа". Защото тя показва "безусловната позиция" как партньорите виждат мястото на Украйна "в архитектурата на сигурността".

Втората точка - защитата на Украйна

Още: Зеленски представя Плана за победа пред Върховната рада: Ето коя само ще е секретната част

Втората точка съдържа ясен списък с оръжия, необходими на украинската армия. Благодарение на Курската операция ние видяхме, че Путин няма достатъчно сила да издържи, когато Украйна оказва толкова силен натиск, заяви Зеленски. 

Третата точка - възпирането на руската агресия

В точка трета украинският президент подчерта, че светът трябва да отговори на руската агресия, защото Русия разбира само ако й се говори от позиция на силата. Само така може да бъде спряна агресията на Русия както по отношение на Украйна, така и спрямо цяла Европа.

"Руското ръководство действа агресивно само когато е убедено, че няма да получи адекватен разрушителен отговор. Когато Русия знае, че ще има отговор и разбира какъв ще бъде той, те избират преговори и стабилно съжителство дори със стратегическите си противници." 

Още: Съдбата на плана за победа на Зеленски: САЩ засега дръпнаха ръчната спирачка

В плана Украйна предлага да разположи на своя територия цялостен пакет неядрени стратегически възпиращи средства, който ще бъде достатъчен, за да защити Украйна от всяка военна заплаха от Русия.

Снимка: president.gov.ua

Четвъртата точка - икономическа

Тя се отнася до стратегическия и икономически потенциал на Украйна, който Руската федерация се опитва да унищожи.

В Украйна са концентрирани природни ресурси, включително критични метали на стойност трилиони щатски долари. 

"Украйна предлага САЩ, заедно с определени партньори, по-специално Европейския съюз, част от който ще бъде Украйна, и с други партньори по света, да сключат специално споразумение за съвместна защита на критичните ресурси, налични в Украйна", заяви Зеленски.

Пета точка - следвоенния период

След войната Украйна ще разполага с един от най-опитните и големи военни контингенти. Именно украинският опит, извлечен от годините война срещу Русия, трябва да стане основа за укрепване на отбранителната способност на НАТО и гарантиране на сигурността в Европа.

Зеленски подчерта, че Русия трябва да загуби войната. Не може да става никаква дума за замразяване на конфликта и за търговия със суверенитет, каза той.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес