Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са възможностите за коалиция на ХСС след изборите в Бавария?

15 октомври 2018, 09:47 часа • 1231 прочитания

Християнсоциалният съюз (ХСС) търси партньор за съставянето на коалиция в Мюнхен, след като партията на Хорст Зеехофер събра около 37% на изборите за регионален парламент в най-голямата федерална провинция в Германия - Бавария. Това отбелязват от редакцията на Die Sueddeutsche Zeitung, цитирани от агенция "Фокус".

Управляващата коалиция се нуждае от най-малко 97 места в парламента. Със спечелените 78 депутатски места, ХСС няма да може да разчита на абсолютно мнозинство. Затова на преден план излизат коментарите за коалиция. От редакцията привеждат няколко възможни комбинации за бъдещото баварско правителство:

Черно-оранжево (ХСС и „Свободните избиратели“)

Партията „Свободни избиратели“ печели 25 места в парламента, което означава, че черно-оранжевата коалиция ще може да разчита на 103 места в законодателния орган в Мюнхен.

Черно-жълто (ХСС и Свободната демократическа партия)

Правителство на ХСС и СвДП ще може да разчита на 88 места в парламента, които не гарантират абсолютно мнозинство. Анализаторите определят черно-жълтата коалиция като „невъзможна“.

Черно-зелена (ХСС и „Зелени“)

Двете партии биха получили 115 от 192-те места в парламента. „Зелените“ са окуражени от добрите резултати на изборите и биха могли да изместят политиката на новото баварско правителство вляво. Двете партии може да намерят компромиси в редица области, например в тази околната среда и жилищната политика. Проблем – охраната по границата на Бавария, на която „Зелените“ се противопоставят.

Черно-червено (ХСС и ГСДП)

Коалицията от ХСС и ГСДП е допустима, но едва ли ще бъде съставена. С общо 98 места в парламента, двете партии няма да имат абсолютното мнозинство.

Оранжево-жълто-червено-зелено („Свободни избиратели“, СвДП, ГСДП, „Зелени“)

Коалиция без ХСС при резултатите от изборите е почти невъзможна. Партиите биха събрали 92 места в парламента, т.е. няма да имат абсолютно мнозинство. Такова обаче може да бъде съставено с подкрепата на депутатите от „Алтернатива за Германия“. Но дори ХСС не иска да управлява съвместно с популистите.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес