Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как руските депутати забогатяха значително по време на войната

21 април 2023, 09:35 часа • 3178 прочитания

Депутатите от Държавната дума - долната камара на руския парламент - са забогатели значително в годината на войната в Украйна и са успели да запазят свои имоти в страните от ЕС и НАТО. В това число влиза дори Вадим Белоусов от "Справедлива Русия", осъден на 10 г. затвор от московски съд за рекорден подкуп от 34 млн. евро.

Информацията е на "Телеграм" канала "Можем объяснить" ("Можем да обясним"). Според нея предоставеното с указ на диктатора Владимир Путин право да не се публикуват декларации за доходите през 2022 г., е използвано от всички формации, с изключение на социалистите-революционери. Доброволно отчети са публикували няколко комунисти, членове на "Единна Русия" (партията на Путин) и Сардана Авксентиева от "Нови хора". 

"Можем объяснить" са прегледали декларациите и заключват, че войната, която Русия подпали в Украйна, не се е отразила на благосъстоянието на руските депутати.

Председателят на Думата Вячеслав Володин e увеличил приходите си с 23%, като е спечелил 80,9 млн. рубли - около 1 млн. долара, с 200 хил. долара повече от 2021 г. По-голямата част от тях са лихви по депозити.

Средната месечна заплата на един руски депутат е надхвърлила 500 000 рубли, или 6000 щатски долара, изчисляват от "Телеграм" канала, след като са проучили декларациите на "най-бедните - живеещите на заплата".

Средното месечно възнаграждение на обикновените руснаци през 2022 г. е било доста по-малко - 63 хил. рубли (770 долара), а в реално изражение е намаляло с 1%.

Четирима социалисти-революционери държат имоти в чужбина, въпреки че вече не споменават за това в декларациите си. Сред тях е Александър Бабаков - той притежава имот във Франция, записан в дружеството на сина му и дъщеря му. Активът обаче е замразен.

Депутатът беглец Вадим Белоусов е имал къща и апартамент в Испания към май 2022 г. Те са записани на съпругата му Ирина. Депутатът е осъден за рекордния в историята на Русия подкуп и е обявен за издирване, но фигурира в списъка на Думата, потвърждава пред "Можем объяснить" колегата му от фракцията Николай Новичков. Решението на съда не е влязло в сила. "Къде е той? Не знам", казва Новичков.

Александър Ремезков от "Справедлива Русия" има два апартамента в Австрия. Единият е регистриран на бившата му съпруга, а другият - на дъщеря му. Съпругата на Валери Хартунг има апартамент от 190 кв. м в Швейцария и друг от 94 кв. м в Кипър, като през октомври 2022 г. той потвърждава този факт.

За комунистите "Телеграм" каналът е открил само две декларации - на Александър Юшченко и Мария Прусакова.

ОЩЕ: "Тези негодници": Председателят на Държавната дума поиска да се отнеме имуществото на напусналите Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес