Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как Ердоган постигна петнадесетата си победа

01 април 2019, 20:00 часа • 4375 прочитания

Въпреки всички заговори, Партията на справедливостта и развитието (ПСР) постигна победа на петнадесетия вот, в който участва и получи 45% от гласовете. На тези избори избирателите отхвърлиха политиката на терора и дадоха вот на доверие към президентската система, пише турският ежедневник Sabah в материал, представен без редакторска намеса.

На изборите на 31 март, които станаха истинско тържество на демокрацията, Турция даде 52,3% от гласовете за „Народния съюз“. Този блок победи в 52 града, включително 17 големи. ПСР спечели в 40 града, включително 16 големи, а нейния партньор Партията на националистическото движение (ПНД) – в 12 града, включително един голям, като събра около 5% от гласовете.

Висока избирателна активност

На изборите на 31 март 57 милиона избиратели гласуваха в 168 хиляди избирателни секции. За първи път от своя глас се възползваха около един милион души. Избирателната активност на изборите, които преминаха в атмосфера на доверие и празник по цяла Турция, беше висока въпреки очакванията. Преди изборите, изхождайки от анкетите, се предполагаше, че заради големия брой неопределили се избиратели явката може да е ниска. Но, според официалните резултати, избирателната активност е била 84%.

Победи Партията на справедливостта и развитието

Когато бяха отворени избирателните урни, блокът на злото, който, играейки с валутните курсове преди изборите, направи всичко възможно да създаде проблеми за турската икономика и така да повлияе на избора на избирателите, отново беше разочарован. В крайна сметка, както във всички избори и референдуми, проведени за 17 години, избирателите отново поставиха ПСР под ръководството на Ердоган на пиедестал.

Подкрепа за „Народния съюз“

За първи път в местните избори Турция изпробва система от широки съюзи. Победата на вота, който се проведе в ожесточени битки в някои големи градове, бе спечелена от „Народния съюз“. Този блок, състоящ се от ПСР и ПНД, според предварителните резултати, получи повече от 52% от гласовете. С този резултат гражданите на страната в същото време не позволиха да се постави под въпрос прехода към президентската система и го гарантираха.

Шамар за Демократическата партия на народите и „Добрата партия“

„Съюзът на нацията“, образуван от „Републиканската народна партия“ (РНП) и „Добрата партия“ (ДП) загуби изборите, въпреки че получи подкрепата на терористичните организации и всички врагове на Турция, както и присъединилата се към тях „Демократическа партия на народите“ (ДПН), която е клон на терористичната организация „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК). Избирателите не повярваха в политиката на терора. ДП загуби подкрепа, получавайки 7,1% от гласовете срещу 9,9% на изборите през юни 2018 година. Но най-силен шамар получи ДПН, която на изборите на 24 юни 2018 година получи 11,7% от гласовете, а сега само 3,8%.

Кой какво спечели

Според предварителните резултати, ПСР побеждава в 16 големи града, преди всичко в Истанбул, 24 вилаета и 536 околии (административни единици в Турция – бел. прев.). А нейният партньор ПНД победи в един голям град, 11 вилаета и 151 околии. В същото време РНП печели в 10 големи града, 10 вилаета и 186 околии, а ДП успя да победи само в 21 вилаета. А ДПН успя да получи общините в три големи града, четири вилаета и 50 околии.

Спечели всички избори, в които участва

Президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели 15-те избори, в които участва от 1994 г. и записа рекорд.

През 1994 г. Ердоган спечели изборите на кмет на Истанбул.

През 2002 г. Ердоган изведе ПСР на власт с 34% от гласовете.

През 2004 г. ПСР спечели местните избори, получавайки 41,7%.

На парламентарните избори през 2007 г. ПСР успя да увеличи броя на гласовете в своя полза до 47% и отново да стане управляваща партия.

През 2008-а година бе спечелено още едно всенародно гласуване, когато референдумът за избиране на президент от народа завърши с резултат 69,12%.

На местните избори през 2009 година ПСР получи 38,6%.

А през 2011 г. ПСР отново стана управляващата партия, набирайки 49,8%.

На общинските избори през 2014 г. ПСР отново получи подкрепата на хората на ниво от 45,6%.

И на президентските избори през 2014 г. Ердоган стана първият всенародно избран президент на Турция, получавайки 51,79%.

На общите парламентарни избори през 2015 г. ПСР, с 40,87% от гласовете, отново дойде на власт.

На вторите избори, проведени през 2015 година, ПСР получи вече 49,5%.

На референдума за преминаване към президентска система през 2017 година Ердоган постига нов успех: 51%.

На изборите през 2018 година – победен резултат с 52,6%.

Накрая той спечели поредна победа на вчерашните (31 март 2019 г.) местни избори.

Превод и редакция: Иван Христов за Агенция "Фокус"

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес