Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се спре демографската катастрофа в Русия: Да бъдат лишени жените от права и контрацептиви!

30 юли 2024, 12:00 часа • 2916 прочитания

Преди броени дни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отново предупреди, че заради ниската раждаемост Русия е близо до демографска катастрофа. В момента на една рускиня се падат по 1,4 деца. А според указа на диктатора Владимир Путин този коефициент трябва да достигне поне 1,6 до 2030 г. и 1,8 до 2036 г.

Как да се сбъднат тези чиновнически мечти? Руската журналистка Екатерина Сажнева в свой ироничен коментар за "Комсомолская правда" пише, че очевидно има само един изход - руските жени да бъдат лишени от правата си и от контрацепция, за да се достигнат показателите типични за страни като Нигер, Сомалия и Чад. В материала си тя прави обзор на тенденциите в различните държави по света и отправя предупреждение към руските власти. Ето какво пише:

Европа и САЩ

В проспериращите Германия, Белгия, Нидерландия или Великобритания коефициентът е средно по 1,5 деца на жена - т.е. не много по-добре отколкото в Русия с нейния 1.4.

Още: Путин иска раждаемост: На студентките в Карелия ще плащат по 100 хил. рубли за родено дете

В скандинавските държави с тяхната социална политика, при която майките с деца буквално са носени на ръце и са облагодетелствани с всевъзможни помощи и преференции, раждаемостта също е под нивото на възпроизводството - 1,6.  

Почти същият е коефициентът и в САЩ - 1,64. И дори мигрантите, пристигащи там от Латинска Америка, не се отклоняват от общата тенденция - децата и внуците на емигрантите, след като вече са се асимилирали, също раждат едва по 1-2 деца. 

И европейските държави със силна религиозна основа не правят изключение - в строго католическите Италия и Полша коефициентите на раждаемост са съответно 1,24 и 1,28 деца, доста под средното за ЕС.

Още: Раждаемостта в Япония критично ниска

Южна Корея - страната с най-ниска раждаемост 

Най-зле е положението на места, където се опитват да съчетават традицията с прогреса, пише авторката. В Южна Корея коефициентът е 0,71 деца на жена.

Манталитетът на корейското общество категорично не позволява на момичетата не само да имат деца извън брака, но и да имат сексуални отношения преди брака. До 30+ години младите жени и мъже работят нон-стоп 24/7. На практика те няма къде и как да срещнат партньор освен на работното си място.

След брака обаче от довчерашните работохолички се очаква, според традицията, незабавно да забравят за предишния си живот, да се отдадат на домакинството и напълно да зависят от съпруга си и неговите приходи.

Още: В Русия предлагат да си подобрят демографията с внасяне на мигранти от Африка и Латинска Америка

В съвременното градско индустриално общество малко южнокорейски жени искат внезапно да се окажат без работа, и малко южнокорейски мъже имат желание да поемат хомота. Затова и едните, и другите отлагат брака и децата до последния момент.

Турция с нейния светски ислям 

В Турция, с нейния мек светски ислям, също има много по-малко раждания през последните десетилетия. Жените ходят на работа, правят кариера и не бързат да се омъжват - тенденция, която се забелязва дори в турските сериали. 

Когато влюбените в Турция говорят за бъдещето си, техните представи звучат горе-долу така: 

Още: Най-ниска раждаемост от 300 години: Украйна е в топ 3 в света с най-лоши показатели

Той: Пристигам вечер след работа и събиране с приятели малко подпийнал. Ти си бременна, посрещаш ме с вкусна вечеря, в красиви дрехи, водиш ми най-голямото дете, а аз се радвам колко е пораснало за ден. След това ти разказвам за работата ми и правим любов. Нямам нищо против пет-шест деца, скъпа...

Тя: Всеки ден в офиса ми, където върша много важна работа, ти ми изпращаш огромен букет рози и всичките ми колежки ми завиждат...

Какво се случва след като се оженят - да, те имат само едно дете, точно както тя е поискала.

Ако през 2002 г. на една туркиня са се падали 2,11 деца, то през 2022 г. те вече са 1,62. Най-малко деца се раждат в съвременния европейски Истанбул, а най-висок е процентът в дълбоката провинция, където единственото забавление са сватбите и погребенията.

Още: Руски кмет: Мъжът е длъжен да оре, жената - да ражда. Няма друга формула (ВИДЕО)

В приятелския на Русия Китай

В Китай все още наброяват повече от един милиард души, но в голямата си част това са живеещи много традиционно, бедно, буквално недохранени хора. И скоро това ще са един милиард възрастни хора. Коефициентът на раждаемост е 1,28 деца на жена.

Очаква се населението на Китай да намалее допълнително през следващите години - до 1,4 милиарда до 2027 г. и 1,2 милиарда до 2049 г.

След като 35 години действаше забраната да не се ражда повече от едно дете на семейство, днес на китайците им е позволено да раждат поне три, но те искат да поживеят за себе си и могат да бъдат разбрани. Държавата практически не им предоставя никаква помощ, никакви финансови стимули за семействата, никаква програма за майчинство.

Детето - скъпо удоволствие

Всеки в съвременния цивилизован свят разбира прекрасно, че детето излиза много скъпо. Това е непрекъсната инвестиция - за храна, облекло, развлечения, образование. Категорично няма материална възвръщаемост от децата през първите 20-25 години, а и след това не е гаранция, че ще има. Няма как да познаете как ще се развият събитията и дали няма да е като в онзи стар виц дето един човек чакал цял живот как на смъртния му одър многобройните си потомци ще му подадат чаша вода, а се оказало, че дори не му се пиело вода.

В миналото децата са се раждали или като наследници в богатите семейства, или като безплатни работници в бедните, като във втория случай, още около 5-8-годишни са били изпращани, например, да пасат добитъка - реално са се самоиздържали. Животът на малкия човек не е струвал нищо, също както и на повечето възрастни, особено жените.

Жената - напълно зависима от мъжа 

Напълно зависима от мъжа и при пълна липса на контрацептиви, на жената в миналото не ѝ оставало друго, освен да ражда до безспир. Направо в полето, без медицинска помощ.

Нима на някого е хрумвало да попита руското селско момиче, омъжено на 15 години, дали иска всичко това? Вероятно и тя не е искала да погребе пет от десетте си деца, родени в зверски условия, но просто не е ѝ бил даден друг избор.

Руски депутати опипват почвата

Вече има отделни изявления на руски депутати, че момичетата не се нуждаят от висше образование, а трябва да се омъжват веднага след училище, за да се увеличи раждаемостта. Но още не смеят да го кажат открито - казват го завоалирано, за да не плашат никого предварително.

Искате ли да подобрите демографията в Русия? Тогава няма да е достатъчно да се върнем към традиционния начин на живот. Трябва също така да отнемете всички права, които жените са получили през последните 100 години и да ги изключите от икономиката. Да ги затворите вкъщи, да ги лишите от възможността да определят бъдещето си, да ограничите образованието и доходите им, да се уверите, че няма да имат друг избор освен да се омъжат...

И да им отнемете достъпа до контрацептиви, за да не могат да планират размера на семействата си.

Но това ще излезе доста скъпо

Защото на мъжете с големи семейства ще трябва да се плаща много. С три или повече деца и неработеща жена ще трябва, например, да им се предоставят безплатни апартаменти. Дори да не са собствени, а само за ползване, както беше по времето на СССР.

Готови ли са властите да инвестират в повишаване на раждаемостта в страната до такава степен? Готови ли са руските мъже за това тежко бреме - не само да се бият в гърдите с думите: "Аз осигурявам това семейство!", но и да го правят на дело?

Защото в крайна сметка все още всички битови и семейни въпроси се решават именно от жените. И не защото ние непременно искаме да е така. И затова между броя на децата и качеството на техния живот и своя собствен, всяка съвременна жена ще избере преди всичко качеството.

Ехото от патриархалните устои

То все още може да се види в традиционните култури в Кавказ, където все още се раждат много деца, поне в сравнение с другите руски региони. Например, в Чечения раждаемостта днес е 2,9 деца на жена. Там раждаемостта също спада, разбира се, но не толкова бързо, колкото другаде. Това важи за абсолютно всички традиционни общности, където няма равнопоставеност на половете.

В Саудитска Арабия коефициентът на раждаемост е 2,47, но в Обединените арабски емирства, където принципно манталитетът е сходен, но отношението към половете е по-меко, той е само 1,46.

Така че ако стремежът на руските власти е 7-8 деца на жена, ще трябва да почерпят опит дори не от Саудитска Арабия, а от Нигер, Сомалия и Чад, където раждаемостта е най-висока в света - около 7 деца на жена. Само да не забравят, че там изобщо няма цивилизация, няма образование, няма контрацепция, няма медицина и нито чуждият, нито вашият собствен живот струват нещо. Но пък се раждат много деца. Деца, които нямат бъдеще.

Готов ли е Кремъл за експеримент?

Парадоксалната зависимост е следната - щом една държава повиши стойността на човешкия живот, неговите права и свободи започнат да се зачитат, тогава раждаемостта веднага показва тенденция към спад. И обратното.

Затова готова ли е Русия да проведе още един глобален национален експеримент с напълно непредвидим резултат? 

Навлизайки в такава тънка материя като демографията, която включва икономически, социални и сексуални отношения, руските чиновници и депутати дори не могат да си представят какви могат да бъдат последиците в бъдеще, предупреждава авторката.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес