Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как 54 евродепутати се събудиха с надпис "Поддържам тероризма"

25 ноември 2022, 13:53 часа • 2949 прочитания

Вратите на 54 депутати от Европейския парламент осъмнаха с посланието "С гласа си поддържам тероризма". Снимки на вратите с плакатите публикува журналистката от "Полското радио" Беата Пломецка, пише в. "Сега". На тях е изобразен Путин с отпечатък на кървава длан върху лицето му.

Какво е общото между тях и каква е причината за тези надписи? Всички 54 депутати са гласували против решението на Европейския парламент да обяви Русия за спонсор на тероризма. Припомняме, че 58 евродепутати гласуваха срещу това, а сред тях петима български. Всички те са част от Прогресивния алианс на социалистите и демократите - Сергей Станишев (който е родом от Херсон), Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Елена Йончева и Иво Христов.

Не са гласували Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) и Андрей Слабаков (ВМРО/ЕКР). 10 български евродепутати подкрепиха декларацията. Това са Асим Адемов, Александър Йорданов, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев (ГЕРБ); Искра Михайлова, Илхан Кючюк, Атидже Алиева-Вели (ДПС); Радан Кънев (ДБ); Ангел Джамбазки (ВМРО).

ЕП взе това решение, като призова Европейският съюз да продължи да изолира Русия в международен план, включително когато става въпрос за членството й в международни организации и органи като Съвета за сигурност на ООН. Членовете на Европарламента искат контактите на ЕС с официални руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум, а свързаните с руската държава институции в ЕС, които разпространяват пропаганда по света, да бъдат закрити и забранени. В документа се отправя призив към държавите членки бързо да приключат работата си по деветия пакет от санкции срещу Москва.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес