Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Качеството на въздуха в Германия се е подобрило значително

16 февруари 2021, 16:40 часа • 1223 прочитания

Въздухът в Германия е станал по-чист. През 2020 г. е регистрирано значително по-ниско съдържание на вредни вещества в него, отколкото в предишни години.

Според информация, предоставена от министъра на околната среда и ядрената сигурност Свеня Шулце, намалението на концентрацията на азотен диоксид и фини прахови частици само донякъде се обяснява с въведените заради коронавируса ограничения. Положителната тенденция в тази област се е запазила в продължение на много години, каза тя.

От всички германски градове само в Хамбург и Мюнхен е регистрирано превишаване на максимално допустимото ниво на съдържание на азотен диоксид, каза министърът на околната среда Дик Меснер. Той отбеляза, че за подобряването на ситуацията немалка заслуга имат съвременните дизелови автомобили и подобрението на програмното осигуряване на транспортните средства.

В същото време в периода на заключване през март – април 2020 г. е намалял интензитетът на пътния транспорт с между 20 и 50 %, което е позволило да спадне съдържанието на азотен диоксид във въздуха с 25 %.

Меснер обаче предупреди, че е рано хората да се успокояват и припомни, че през 2018 г. в Германия вследствие на вдишване на ситни прахови частици са починали повече от 63 000 души, предава Дойче веле, цитирани от БГНЕС.

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес