Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Журналист: Беларус е абсолютно контролирана държава

30 май 2021, 17:20 часа • 1457 прочитания

Беларус е абсолютно контролирана държава. Това каза журналистът Димитър Кенаров по Нова телевизия.

"През 2011 г. бях помощник в американско списание и тогава с главния редактор решихме да направим нещо за 20-годишнината от разпада на СССР. Идеята беше да отидем в различни бивши републики на Съветския съюз, за да видим по какъв път всяка от тях е поела", разказа той. Кенаров тръгнал до Беларус с туристическа виза, защото още тогава било трудно с журналистически визи.

"Когато отидох да си взема беларуската виза, бях дръпнат настрана от главния консул на Беларус, който ми каза: "Бъдете внимателен". Знаеха за моята биография, бяха разследвали всичко, и ми стана ясно, че ще бъдем следени", разказа Кенаров. "Всичко, което бяхме уредили като интервюта, се провали. Решихме да пробваме в една фабрика. По пътя се оказа, че моят паспорт липсва", каза още той, като допълни, че са го пратили в изолатор. "Всеки процес в Беларус е контролиран. Гражданите, които не се занимават с политика, са оставени на мира. Така беше и по времето на комунизма", добави Кенаров.

По отношение на приземяването на самолета с беларуския журналист Роман Протасевич, той заяви, че това е вид международен тероризъм. Според него показанията на Протасевич са направени под натиск, като направи паралел със задържането на беларуската опозионерка Светлана Тихановская миналата година.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес