Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жозеп Борел: ЕС търси начини да подкрепя примирието в Либия

20 януари 2020, 13:05 часа • 2352 прочитания

Европейския съюз(ЕС) ще дискутира всички начини да поддържа формалното примирие в Либия, но всяко споразумение за мир ще има нужда от реална подкрепа от страна на Общността, за да се осъществи на практика. Това заяви Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по въпросите за външните работи и политиката за сигурност.

Попитан дали ЕС обмисля да изпрати военна мироопазваща мисия в Либия, той заяви, че всяко примирие има нужда от някой, който да осигури неговото спазване.

„Не можете да кажете, че има примирие и просто да оставите нещата така. Някой трябва да го наблюдава“, добави той.

По-рано се проведе среща за мира в Либия, на която се реши, че ще бъде подписано примирие в страната, която е раздирана от гражданска война от 2011 година. Европейският съюз, който разполага с военни мисии по света, на този етап не е изпратил с експерти в Триполи, които да подкрепят правителството, признато от ООН, заради съображения за сигурност. Но според Борел ЕС трябва да изпрати такъв екип, за да защити интересите си. 

Попитан дали европейската морска мисия близо до бреговете на Либия трябва да бъде възстановена, той отвърна положително.

„Мисля че трябва да я възстановим, да“. 

ЕС преустанови своите морски патрули близо до либийските брегове през март 2019 г., след като Италия по-рано заяви, че няма намерение да приема повече мигранти, спасени от Средиземно море. Европейските лидери все пак желаят мисията да продължи, тъй като според тях тя е била ефективен метод за поддържане на ембаргото върху вноса на оръжие в Либия, наложен от ООН. Ролята на Рим все пак обаче остава централна в рестартирането на мисията на този етап.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес