Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жега: В Италия очакват 48 градуса утре

17 юли 2023, 21:40 часа • 1945 прочитания

Италия преживя един жежък понеделник с температури, достигащи 43 градуса на места на остров Сицилия. Пикът на горещините обаче се очаква утре на остров Сардиния, където метеоролози вещая близо 48 градуса по Целзий, предаде Франс прес.

Днес в Рим по обед на сянка температурите бяха 39 градуса по Целзий. В Агридженто в Сицилия и в Таранто в Пулия градусите бяха 43.

Червен код за горещини в редица италиански градове (ВИДЕО)

Въпреки този летен ад, съчетан с висока влажност, много туристи посетиха архитектурните обекти в Рим. За Колизея и Пантеона дори имаше обичайните опашки, като хората чакаха въоръжени с бутилки вода и чадъри, за да се пазят от слънцето, предаде БТА. 

Горещият рекорд в Рим датира от август 2007 г., когато бяха отчетени 40,5 градуса по Целзий. За Италия горещият рекорд е от 11 август 2021 г., когато в Сиракуза в Сицилия бяха регистрирани 48,8 градуса по Целзий, което беше най-високата температура, отчитана някога в Европа.

Тези горещини се дължат на движение на така наречените клетки Хадли, характерни за Африка. В този случай може да се говори за тропикализация на климата, казва Клаудио Касардо, метеоролог и професор в Торинския университет. Той допълва, че допреди 40-50 години тези феномени бяха редки, а сега всяко лято температурите са все по-високи.

Триглаво чудовище. Учени разказаха на какво се дължи горещата вълна „Цербер“

"Лятото, такова, което ние го познавахме, е в процес на изчезване. На негово място идва един период от годината, в който температурите стават адски и екстремните метеорологични събития връхлитат недпредсказуемо и бурно, казва Николас Лоцито, журналист от в. "Стампа", отговарящ за темите, свързани с околната среда.

Очаква се в Италия горещата вълна да продължи цялата седмица, допълва ДПА.

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес