Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Японският премиер ще посети България и още пет европейски страни

16 декември 2017, 13:07 часа • 1476 прочитания

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе ще посети шест източноевропейски страни, сред които България. Това ще се случи в средата на януари, съобщава агенция Киодо.

Абе ще отиде последователно в България, Румъния, Сърбия, Естония, Латвия и Литва.

Миналата седмица Япония и Европейският съюз приключиха преговорите по сключване на споразумение за свободна търговия с цел създаване на един от най-големите икономически блокове в света, отбелязва Киодо. Предвидено е то да влезе в сила в началото на 2019 г.

В България, която ще е ротационен председател на ЕС през първата половина на следващата година, японският премиер се очаква да потвърди сътрудничеството за прилагане на споразумението.

Междувременно бе съобщено, че правителството на Япония е заложило в бюджета за финансовата 2018 г. рекордната сума от 5.19 трилиона йени /около 46.1 млрд. долара/ за отбрана.

Тази сума е с около 624 млн. долара повече отколкото предходната година. Голяма част от нея е предвидена за закупуване на американски наземни комплекси за ПРО Aegis Ahore, както и нови ракети прихващачи SM-3 Block 2A, каквито Япония разработва съвместно с Вашнгтон.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес