Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Янукович се връща в Украйна

01 март 2016, 15:25 часа • 3206 прочитания

Бившият президент на Украйна Виктор Янукович има намерение да се върне в страната си и във връзка с това ще предприеме необходимите действия. Това предаде РБК, като се позовава на интервю на неговия адвокат Виталий Сердюк.

„Той има намерение да се върне в Украйна и в тази връзка ще бъдат предприети съответните законови стъпки. Янукович не се е отказвал от правомощията си на президент и не се е оттеглял от ръководството на страната. Отстраняването му е извършено в грубо нарушение на украинската конституция“, посочил е адвокатът.

Сердюк е подчертал, че срещу клиента му няма заповед за международно издирване и той може да пътува свободно.

Янукович бе свален от президентския пост с решение на Върховната Рада след бягството му от Украйна през февруари 2014 г. То бе предшествано от тримесечни проевропейски протести в центъра на Киев, съпътствани от кървави сблъсъци.

В края на миналата година бившият президент даде интервю за РИА Новости, в което заяви, че не се е отказал от политиката.

„Да, искам да се върна в политиката. Сега правя това, което мога. На първо място помагам на хора, които са преследвани в Украйна, които са напуснали страната и то не само тези, които са в Русия. Помагам на всички, на които мога“, каза тогава Янукович.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес