Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Янукович се счита за законен президент на Украйна, забрани на САЩ да помага на Киев

11 март 2014, 11:49 часа • 15820 прочитания

Жив съм, но не мога да кажа, че се чувствам добре. Това обяви бившият според новата власт в Украйна украински президент Виктор Янукович, който днес даде пресконференция в руския град Ростов на Дон. Както е добре известно, в последните дни имаше информации, че държавният глава в изгнание е получил инфаркт.

Янукович категорично заяви, че все още е действащ президент на Украйна и главнокомандващ на военните сили на страната, а новото правителство е нелегитимно и незаконно. „Социално-икономическата ситуация в Украйна се влошава и това ще бъде силен и пряк удар върху украинския народ. Узурпаторите ще обвинят за всичко мен, но това не е вярно – никога няма да се съглася да преговарям с тях”, каза Янукович.

Той добави, че ще се върне в Киев, "когато обстоятелствата му позволят, и за това няма да се чака дълго".

Според Янукович правителството му е имало ясен план как да опази и подобри стандарта на живот на украинците. Сега обаче реализацията на този план е невъзможна предвид държавния преврат в Украйна, посочи той.

Янукович каза още, че населението в Крим има право да отстоява своите права и да иска уважение. И добави, че САЩ няма право да дава финансов заем на хора, които са взели незаконно властта. „Никой не може да поощрява такива незаконни действия”, каза доскорошният украински президент и подчерта, че възнамерява да се обърне към Върховния съд и Конгреса на САЩ с молба да дадат оценка на действията на тази страна по отношение на Украйна и по-специално за заема от един милиард долара.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес