Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ядрените експерти на ООН тръгнаха на мисия към АЕЦ "Запорожие"

29 август 2022, 09:19 часа • 1658 прочитания

14 експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) тръгнаха на мисия към АЕЦ „Запорожие“ в понеделник. Те трябва да пристигнат в окупираната от Русия украинска територия по-късно през седмицата, обяви генералният директор на агенцията под егидата на ООН Рафаел Гроси, който също е част от екипа.

„Денят настъпи. Мисията на МААЕ в Запорожие вече започна. Трябва да защитим безопасността и сигурността на най-голямата ядрена централа в Украйна и Европа. Горд съм да водя тази мисия, която ще е в АЕЦ „Запорожие“ по-късно тази седмица“, написа Гроси в Twitter.

Припомняме, че Лана Зеркал - съветникът на енергийния министър на Украйна, обяви на 25 август, че руснаците ще опитат да саботират мисията на МААЕ.

Атомната електроцентрала е окупирана от руските войски от март насам. Сраженията около съоръжението в югоизточната част на Украйна доведоха до нарастваща загриженост в световен мащаб относно безопасността и сигурността на обекта. Киев и Москва се обвиняват взаимно, че обстрелват района.

ОЩЕ: АЕЦ Запорожие остана без ток за първи път в историята си: Защо това е опасно?

На 25 август АЕЦ-ът остана за известно време напълно без ток - за първи път в историята си, заради военните действия в непосредствена близост. Това е много сериозен риск от катастрофа и, както каза президентът на Украйна Володимир Зеленски, "светът беше на крачка от радиационна авария". В петък АЕЦ-ът отново беше свързан към украинската мрежа.

Заради руския обстрел вече са унищожени три от четирите линии, които свързват АЕЦ "Запорожие" с украинската енергийна система, според "Енергоатом". В последните дни АЕЦ "Запорожие" разчиташе единствено на последната въздушна линия ВЛ-750 кВ "Днепровская".

ОЩЕ: Мистериозни брошури с ядрена заплаха над Никопол: Как се живее до АЕЦ "Запорожие"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес