Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изоставени в гората като кучета: 70 мобилизирани руснаци се загубиха в Украйна без боеприпаси, храна и вода

19 октомври 2022, 12:22 часа • 12814 прочитания

Около 70 мобилизирани резервисти от руската армия са били изоставени в украинските гори, съобщава телеграм каналът АСТРА, публикувайки и видео с техни роднини, които се опитват да им помогнат.

„Момчетата са изоставени в гората, без боеприпаси, без храна и вода. Обстрелвани са от летци, има ранени и убити. Останаха и без командир, той също е ранен. Били са изоставени като кучета!", оплакаха се техни близки.

По думите им мобилизираните е трябвало да копаят окопи с ръце, за да се скрият от обстрелите, тъй като дори не са им дали лопати.

Близките разказват, че мъжете са били изпратени на война на 10 октомври от село Маршал Жуков, Курска област. В момента не е известно местоположението им, знае се само, че са някъде в района на Лиман.

"Те самите не знаят. Говорят за някаква гора. Има двама мои роднини, двама братя. Момчетата молят за помощ, на война не трябва да е така. Ние сме велика държава, а това, което им се случва сега, е страшно“, казва близка на двама от мобилизираните.

След като са успели да се свържат с роднините си и да поискат помощ, близките им са се обърнали към доброволци, участващи в предоставянето на хуманитарна помощ. Отговорът на доброволците бил лаконичен - няма как да им помогнат в гората. Близките са се опитали да се свържат с военната служба и мобилизационния пункт, откъдето са били взети резервистите, както и с губернатора на областта. Засега без успех.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес