Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Износът на медицинско оборудване от ЕС ще се извършва само с разрешително

16 март 2020, 14:48 часа • 733 прочитания

Европейската комисия (ЕК) потвърди, че държавите от Западните Балкани, като трети държави за Европейския съюз, ще трябва да получат специално разрешение за износ на медицинско оборудване съобразно изискванията, съобщава БГНЕС.

Информацията е съобщена от говорителя на ЕК Ерик Мамер в отговор на питане от австрийски медии дали този режим е валиден и за страните от Западните Балкани. Голям брой от медицинските работници от този регион емигрират именно в държавите в ЕС, а в същото време страните от Западните Балкани разполагат с по-малко ресурс за справяне с пандемията COVID-19.

Уточнява се, че не става въпрос за забрана, а за разрешителен режим. Държавите-членки на ЕС могат да решават самостоятелно дали ще изнасят материали.

Европейският съюз въведе в спешен порядък ново правило, с което „защитава” медицинското оборудване като маски и ръкавици, за да осигури достатъчни количества за държавите от съюза. Това оборудване е жизненоважно за медицинския персонал, който е в пряк контакт със заразените.

Решението ще бъде в сила 6 седмици и се отнася за износ за която и да е трета държава.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес