Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изненада: Сърбия подкрепя териториалната цялост на Украйна, обяви Вучич (ВИДЕО)

10 октомври 2024, 22:35 часа • 1660 прочитания

Сръбският президент Александър Вучич подписа декларация в подкрепа на Украйна. Това се случи на срещата на върха "Украйна-Югоизточна Европа" в Хърватия.

Декларацията осъжда действията на Русия, нарича войната престъпление срещу Украйна и обещава продължаваща подкрепа за Киев. Сърбия обаче няма да налага санкции на Москва. "Да, ние подкрепяме териториалната цялост на Украйна в съответствие с устава на ООН. Същевременно ние няма да въвеждаме санкции за Русия, защото това съответства на политиката, която сме възприели", каза Вучич.

Новата позиция на Белград изглежда се различава сериозно от досегашната позиция на Сърбия. Нещо повече - според сръбски медии, тази година за пръв път Вучич не е поздравил Владимир Путин за рождения му ден, който беше на 7 октомври. 

Още: Вучич върна задължителната военна служба в Сърбия: "Да възпрем онези, които ни заплашват"

Декларацията съдържа 18 точки. В документа се казва, че войната на Русия срещу Украйна е "престъпление срещу украинския народ, нарушение на международното право и устава на ООН и огромна заплаха за световния мир, сигурност и стабилност в Югоизточна Европа и целия континент". Участниците в срещата на върха потвърдиха "продължаващата многостранна подкрепа за Киев и украинския народ толкова дълго, колкото се налага". Освен това страните отново заявиха, че подкрепят договореното на срещата през юли в Швейцария и реализация на "мирния план на Зеленски".

Още: Сърбия в центъра на прокси войната между Изтока и Запада: Какво всъщност иска Белград?

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес