Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изненада: Отстранен от Путин генерал получи повишение

10 януари 2023, 11:43 часа • 5082 прочитания

Генерал-полковник Александър Лапин, който през октомври беше освободен от Владимир Путин заради тежките поражения на руската армия в Лиман, получи изненадващо повишение. Той е бил назначен за началник на главния щаб на сухопътните войски към Въоръжените сили на Руската федерация.

Това твърди местната медия РБК, позовавайки се на източник от Министерството на отбраната в Москва. Няма официално потвърждение на тази информация, която беше разпространена в различни "Телеграм" канали (като ASTRA), както и от беларуската опозиционна телевизия NEXTA в Twitter.

До края на октомври 2022 г. Лапин беше началник на руското командване "Център" във войната в Украйна. Той командваше отбраната на Лиман. След капитулацията на този град Лапин беше критикуван от чеченския лидер Рамзан Кадиров и от Евгений Пригожин. След това той уж загубил поста си и бил изпратен в "триседмична ваканция", пишат руските пропагандисти.

SOTA и "Медиазона" писаха, че именно Лапин на 9 октомври е опрял пистолет в главата на мобилизиран руснак и е поискал от него да се върне на фронтовата линия.

ОЩЕ: Неофициално: Генерал Мордвичев вероятно ще замени командващия Източното направление Лапин

59-годишният Лапин беше награден с „титлата“ Герой на Русия. Генералът е известен и с действията на руските войски в Сирия, където за известно време командваше група сили на Путин.

Лапин беше отстранен в края на миналата година под натиска на създателя на частната военна компания "Вагнер" Пригожин. Той го нарече "бездарник, който незабавно трябва да бъде отстранен", след като руснаците отстъпиха от Лиман, Донецка област. 

В края на октомври няколко руски издания съобщиха, че Лапин е бил принуден да подаде оставка. Министерството на отбраната обаче тогава не потвърди това. Според "Телеграм" канала "Рибар" генералът е подал оставка, но тя не е била приета. Сега той е на новата си позиция от 9 януари, пише РБК.

След повишението си Александър Лапин попадна веднага под словесния обстрел на Игор Гиркин (Стрелков) - бивш министър на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република, който беше осъден задочно на доживотен затвор заради свалянето на полет MH17 на малайзийските авиолинии над Донбас през 2014 г.

"Назначението на генерал Лапин на висша длъжност е, меко казано, недоразумение. Въпросът не е в неговите ръководни качества, ако те въобще съществуват, а че под негово ръководство нашите войски претърпяха тежки поражения край Балаклея и Изюм, оставяйки в резултат почти 10 града и "прегрупирайки се" от Харковска област. Да се повишава за такова нещо е нагла демонстрация от страна на ръководството на Министерството на отбраната на Русия", написа Гиркин в "Телеграм".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес