Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Измами във Франция със здравните пропуски: ваксинираните ги дават на роднини и приятели

30 август 2021, 10:41 часа • 9494 прочитания

Освен фалшивите QR кодове, които се разпространяват най-често чрез мобилни приложения като Snapchat, във Франция става все по-разпространен обменът на здравните пропуски между роднини и приятели, алармират медиите в страната. Припомняме, че във Франция вече се изискват здравни пропуски за посещение на ресторанти, кафенета, големи търговски центрове, кина, театри и музеи и за пътуване на дълги разстояния с автобус, влак, самолет или кораб.

Въпреки че има глоби от 750 евро за използването на здравен пропуск на друго лице (135 евро, ако се заплати веднага), медиите в страната съобщават, че заради недостатъчния контрол от страна на органите на реда мнозина не се колебаят да прибягват до измами и представят пропуски, с които са им услужили членове на семейството или приятели.

„Дадох здравния си пропуск на снаха си“, „Използвам пропуска на баща ми", „Моят пропуск вероятно вече обикаля цяла Франция“... Това са само малка част от коментарите, които могат да се открият в социалните мрежи, пише Le Figaro.

В WhatsApp има и групи, в които се обменят резултатите от PCR или антигенните тестове. 25-годишната Мари-Луиз например споделя пред репортер на Le Figaro, че е предоставила здравния си пропуск на снаха си, която е със същите инициали и фамилно име. На въпрос на репортера дали смята, че това е редно, тя отговаря: „Дори да я хванат, тя поема риска“.

Коментарите в социалните мрежи са в двете крайности: от възмущение за липсата на отговорност от страна на измамниците до пълно одобрение с довода, че „ да не се  подчиняваш на абсурдни и дискриминиращи правила, противоречащи на основните закони в републиката, е напълно нормално“.

Властите обещават, че ще затегнат контрола.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес