Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Излезе класацията на най-миролюбивите страни за 2022: Русия се бори за последните места

20 юли 2022, 16:29 часа • 2439 прочитания

Излезе класацията на най-миролюбивите страни в света за 2022 г. За поредна година за най-безопасна страна е обявена Исландия. В класацията от общо 163 държави Руската федерация се срина на дъното (160-то място) като все още се държи на малко по-добри позиции от Сирия, Йемен и Афганистан с безапелационното последно място

Рейтингът е изготвен от Института за икономика и мир (IEP) на база изчерпателен анализ на 23 качествени и количествени показатели от високоуважавани източници. Глобалният индекс на мира (GPI) е базиран на данни, обхващащи 99,7% от населението на света по отношение на нивото на обществена безопасност и сигурност, степента на милитаризация, наличието на конфликти или войни на териториите на отделните държави, както и участието в конфликти на територията на други държави, броя на смъртните случаи поради войни / конфликти, отношенията със съседните държави, степента на престъпност, броя на бежанците, тероризма, политическата нестабилност, нивото на диктатура, броя на затворниците, наличието на ядрени оръжия, участие в мироопазващи мисии и т.н.

Колкото по-високо е мястото на дадена държава в класацията, толкова по-препоръчителна е тя и като туристическа дестинация наред с всичко останало.

България е класирана на 24-та позиция.

Топ 10 на най-мирните държави в света:

1. Исландия

2. Новая Зеландия

3. Ирландия

4. Дания

5. Австрия

6. Португалия

7. Словения

8. Чехия

9. Сингапур

10. Япония

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес