Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Изгонете китайския посланик": 80 европейски политици с писмо до френски министър

24 април 2023, 10:48 часа • 1921 прочитания

Близо 80 европейски политици, включително евродепутати, бивши и настоящи министри, се подписаха под писмо до френския външен министър Катрин Колона. Те я помолиха да изгони китайския посланик във Франция – Лу Шайе.

Причината е интервю на дипломата пред швейцарския журналист Дариус Рошебин, което предизвика истински скандал. Шайе заяви, че бившите съветски републики „нямат ефективен статут в международното право“ като „суверенни държави“. Така той отрече самото съществуване на страни като Украйна, Литва, Латвия, Естония, Казахстан и др.

ОЩЕ: Китайски посланик отрече правото на държави като Украйна да съществуват (ВИДЕО)

"Уважаема министър Колона, пишем Ви, за да обърнем внимание на нашия общ призив към френското правителство да предприеме решителни стъпки в отговор на агресивните коментари на китайския посланик във Франция Лу Шайе, които очевидно нарушават международното право и трябва да се разглеждат като заплаха срещу сигурността на европейските страни - партньори на Франция", гласи писмото, цитирано от Le Monde.

Подобни коментари далеч надхвърлят границите на приемливия дипломатически дискурс. Това е най-лошото поведение и не бива да остава без отговор, смятат европейските политици.

"Освен че представляват дълбока обида за историята, културата и фундаменталната цялост на засегнатите нации, думите на посланика се стремят да подкопаят основните принципи, от които зависят предсказуемите дипломатически отношения. Китай - или която и да е друга нация - не може да поставя под въпрос суверенитета на другите. Суверенитетът не е дипломатическа играчка, а незаменима основа на международните отношения, международното право и Устава на ООН", добавят те.

"В момент, когато в Европа бушува война в резултат на нападението на Русия срещу териториалната цялост на нейната съседка Украйна, е наложително демократичният свят да отправи недвусмислено послание към авторитарните държави в защита на суверенитета на нашите съюзници", гласи писмото.

Това не е първият случай, в който Лу Шайе прави скандални и унизителни коментари. Неотдавна той заяви, че тайванският народ трябва да бъде "превъзпитан", след като е попаднал под контрола на Пекин.

"В последно време френското правителство действа бързо, за да изгони дипломати, които са се държали неподходящо. Ето защо, имайки предвид този прецедент, Ви призоваваме незабавно да обявите посланик Лу Шайе за персона нон грата в отговор на неговото напълно неприемливо поведение. Надяваме се, че ще предприемете тези стъпки, за да подчертаете ангажимента на Франция към основните ценности, които ни обединяват не само в Европа, но и със съмишленици в други страни", гласи призивът към Катрин Колона.

Писмото беше координирано от IPAC - Междупарламентарен алианс за Китай. Сред подписалите се са: Никола Беер - заместник-председател на Европейския парламент; Райнхард Бютикофер - член на Европейския парламент, председател на Делегацията на Европейския парламент за връзки с Китайската народна република; Андре Гатолин - сенатор от О дьо Сена, Франция; Авдула Хоти - депутат, бивш министър-председател на Косово; Богдан Клич - сенатор, бивш министър на националната отбрана на Полша; Ивана Климпуш, депутат - бивш заместник министър-председател по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна.

Срещу думите на Шайе възразиха още естонското външно министерство, което привика китайския посланик в Талин, официални лица от Литва, Латвия, Украйна, Франция, както и топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел. Той написа в Twitter: "Неприемливи коментари на китайския посланик във Франция, в които се поставя под въпрос суверенитетът на страните, станали независими с разпадането на Съветския съюз през 1991 г. ЕС може само да предполага, че тези декларации не представляват официалната политика на Китай".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес