Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Издание на републиканците се скъса да хвали основен руски танк (ВИДЕО)

21 август 2024, 07:30 часа • 3037 прочитания

Предвид западните оценки за зависимостта на Русия от по-старо оборудване и въздействието на санкциите, основният боен танк Т-72 остава ключов актив за Москва.

Русия не само продължава да използва скъпоструващия Т-72, но и прави иновации, като разработва нова бойна машина на пехотата (БМП), базирана на шасито на Т-72. Този ход позволява на Русия да поддържа стабилни доставки на бронирани бойни средства, подчертавайки издръжливостта на танка и способността на Русия да се адаптира и да поддържа военните си усилия в Украйна.

Повтаряща се тема в западната преса е, че остарялото руско оборудване в Украйна означава, че руснаците ще загубят войната. Друго твърдение е, че санкциите са ограничили Русия да използва ново въоръжение.

Още: Над 20 години: Грешният път на САЩ според американците

Както при всяка добра пропаганда, в тези публикации има елемент на истина. Но заключението е грешно. Да, Русия трябваше да разчита на по-старо оборудване, като основния боен танк T-72 от съветската епоха. Вярно е също, че първоначално руснаците загубиха голяма част от по-доброто си оборудване. Но предпочитанието към по-старите платформи като Т-72, е по-скоро заради неговата военна ефективност. А санкциите, наложени на Русия от Запада, бяха всичко друго, но не и успешни. Нещо повече, те просто принудиха руснаците да правят нововъведения.

"Тъй като Русия сама по себе си е индустриален гигант, военната машина на Москва можа да си позволи да стане самоподдържаща се" - това е вярата, изразена в материал-анализ в The National Interest, едно от твърдо стоящите зад Републиканската партия в САЩ издания, което съществува благодарение на ексамериканския президент Ричард Никсън - той остава в историята със скандала "Уотъргейт".

Хвалебствия на кило

Т-72 наистина е стар. Но той е относително евтин и много ефективен. Ако бъде загубен един Т-72, много такива танкове са на бойното поле - това не е краят на света за Русия.

Още: The Economist: Путин иска мир - Русия изчерпва съветското оръжие и не може да прави ново

Използвайки по-евтини и по-лесни за промени системи като Т-72, руската промишлена база успя да възприеме подход на производство, базиран на модификации. Това позволява лесно, бързо и достъпно производство, така че винаги да има резерви под ръка, колкото и дълго да продължава войната.

Руснаците станаха толкова добри в използването на Т-72, че започнаха да правят нововъведения върху по-старата платформа. Сега те изграждат нова верижна бойна машина на пехотата (БМП), базирана на шасито на Т-72. Предполага се, че тази нова машина на БМП Т-15, но има много по-голяма издръжливост. Както Army Recognition формулира в свой анализ за новата машина, тя "позволява по-прости процеси на производство и поддръжка, като същевременно осигурява необходимата защита на бойците в него". Това решение изглежда отговаря на необходимостта от оптимизиране на ограничените руски ресурси и използване на съществуващата инфраструктура.

Създаването на тази нова БМП, базирана на Т-72, трябва да бъде още един показател за това колко мощна е тази стара танкова платформа.

Още: Украйна е унищожила най-малко 100 танка, които Путин определи като "най-добрите в света": OSINT анализатори

Автор: Питър Сучиу, за The National Interest

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес