Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италия временно спря голям жп проект с Франция

10 март 2019, 10:20 часа • 1015 прочитания

Италианският премиер Джузепе Конте временно спря изграждането на високоскоростната железопътна връзка с Франция след политически разногласия заради проекта, предаде БГНЕС.

Мултимилиардният проект е силно критикуван от движението "Пет звезди", което представлява Конте, но има подкрепата на коалиционния му партньор "Лигата". Проблемите около железопътната връзка вътре в италианското правителство идват на фона на дипломатическото напрежение с Франция за имиграцията.

Железопътната връзка е съвместен проект на Рим и Париж, целящ да свърже Торино с Лион посредством 58-километров тунел под Алпите. Очаква се след пускането в експлоатация на линията времето за пътуване между двата града да намалее наполовина, а именно до два часа. Тунелът ще съкрати и времето за пътуване между Париж и Милано от сегашните седем на четири часа.

Стойността на тунела от Торино до Лион се очакваше да бъде около 8,6 милиарда евро, но италианското правителство заяви, че сумата е по-вероятно да е около 20 милиарда евро. Проектът стартира преди около 20 години, като част от тунела вече е прокопан. Завършването му е предвидено за 2025 година. Доклад на италианското правителство твърди, че линията няма да е печеливша и прогнозира 7 млрд. евро загуби до 2059 г. Но методологията в документа бе подложена на силни критики.

ЕС първоначално обеща да финансира 40% от проекта, делът на Италия да е 35%, а на Франция - 25%. В петък френската транспортна министърка Елизабет Борн заяви, че Еврокомисията е предложила да увеличи дела си до 50%, като Италия и Франция покрият по 25%.

Напрежението ескалира в четвъртък, докато вицепремиерът Матео Салвини и лидер на "Лигата" заяви, че що продължи да участва в коалицията, докато не се натрупат твърде много "не" срещу тунела и други инфраструктурни проекти. Лидерът на "5 звезди" Луиджи ди Майо, който също е вицепремиер, отвърна, като обвини Салвини в безотговорност с настояването си да се продължи тунелът. В събота Ди Майо се опита да успокои тревожите за правителствена криза, като написа във Facebook, че спорът "е решен положително". А Салвини заяви, че "няма да има криза".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес