Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италия влезе в британския проект за нов европейски изтребител

12 септември 2019, 08:51 часа • 2364 прочитания

Италия се присъедини към Великобритания и Швеция в проекта за нов, модерен боен самолет, ръководен от Лондон, пише турският вестник "Сабах", цитиран от БГНЕС.

Трите държави се надяват да придадат тежест на проекта "Темпест", който ще се бори с френско-германските разработки за замяна на изтребителя "Юрофайтър" в армиите на държавите от Западна Европа.

Споразумението между Великобритания и Италия включва и по-тесни връзки в общото патрулиране и бойна готовност на авиацията.

Великобритания обяви миналата година създаването на "Темпест", който включва разработката на изтребител от следващо поколение и цял набор от дронове. През лятото Швеция каза, че ще се включи, а сега това направи и Италия. Целта на проекта е да бъде произведен боен самолет, койот да замени напълно "Юрофайтър" през 2040 година.

Великобритания смята, че може да привлече като партньори в "Темпест" и други държави, проявяващи интерес, сред които Южна Корея, Япония и Турция.

Анализатори се съмняват, че Европа има потенциала да си позволи повече от една програма за нов изтребител. В момента на Стария континент има три - френските "Рафал", шведските "Грипен" и мултинационалния "Юрофайтър".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес