Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италия предприема нови мерки срещу нелегалната миграция

04 октомври 2019, 15:15 часа • 2451 прочитания

Властите в Италия предприеха нови мерки за противодействие на миграцията. Министерствата на вътрешните работи, на външните работи и на правосъдието подписаха междуведомствен документ, който предвижда срокът за разглеждане на делата за репатриране на нелегалните мигранти да бъде съкратен до четири месеца.

Това е първият документ по миграционния проблем, изготвен след формирането на новото коалиционно правителство, което встъпи в длъжност на 5 септември, припомня БГНЕС.

Подчертава се, че подписването на документа е първата стъпка по пътя към по-нататъшното оптимизиране на миграционните потоци. Министърът на външните работи Луиджи Ди Майо отбеляза, че е важно да се регулира въпросът с репатрирането на лица, които идват в Италия през Средиземно море и нямат основание за получаване на политическо убежище.

Според министъра, 1/3 от мигрантите на Апенините са от 13 държави: Алжир, Мароко, Тунис, Албания, Босна и Херцеговина, Кабо Верде, Кана, Косово, Северна Македония, Черна гора, Сенегал, Сърбия и Украйна. Новите правила ще засегнат именно представителите на тези страни. Досегашният срок от 2 години за разглеждане на дела за репатриране ще бъде съкратен на 4 месеца.

Новите правила ще бъдат категоричен сигнал до онези, които възнамеряват да пристигнат нелегално в Италия.

„Безполезно ще бъде да идвате тук, ако нямата основание да искате политическо убежище – по мирен и демократичен начин ще ви изпратим обратно”, заяви министърът.

Предишното правителство на Италия, в което лидерът на партия „Лига” Матео Салвини заемаше поста министър на вътрешните работи, обяви борбата с нелегалната миграция за своя приоритетна задача. През юни правителството на страната одобри законопроект за обезпечаване на сигурността, който предвижда по-нататъшно засилване на мерките за борба с този феномен. Салвини критикува остро политиката на новия кабинет по миграционния проблем, като заявява, че броят на нелегално пребиваващи в Италия мигранти се е увеличил значително.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес