Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италия обяви извънредно положение заради взрив на газов хъб (ВИДЕО)

12 декември 2017, 17:26 часа • 3455 прочитания

Италия обяви извънредно положение заради взрива, който избухна в австрийския газов хъб "Баумгартен", съобщава The Guardian.

Експлозията, за която към момента се твърди, че е по технически причини, остави без достатъчно количество газ цяла Италия. Затова италианският газов оператор SNAM съобщи, че започва доставка на газ от собствени хранилища на италианска територия.

Инцидентът е прекратил транзитните доставки на газ по газопровода от Словакия за Австрия. "Газпром Експорт” пък съобщи, че търси начин да пренасочи и преразпределя доставките от Русия и прави всичко възможно да обезпечи подаването на синьо гориво за клиентите си.

Към 15:30 часа огънят е бил поставен под контрол, но не е ясно кога "Баумгартен" ще заработи отново. При взрива са ранени 18 души, 1 е загинал - всички пострадали са австрийци.

Годишно през "Баумгартен" преминават 40 млрд. куб. метра газ. От там минават и доставките през "Северен поток".

Експлозията предизвика моментално поскъпване на синьото гориво. В Италия газът с доставка за ден напред поскъпна с 97%, до 47 евро на мегаватчас. Във Великобритания увеличението на цената на газа с незабавна доставка е 35%, до 92 пенса за 100 000 британски термални единици т.е. 2,74 куб. метра.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес