Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италия няма система за сертификация на жилищния фонд

25 август 2016, 21:55 часа • 1139 прочитания

В Италия няма система за сертификация на жилищния фонд, не се провеждат и учения за защита на населението от земетресения, разкри президентът на Националния съвет на геолозите Франческо Педуло.

Земетресенията са непредсказуеми, но може да се предприемат мерки, за да се намалят пораженията, заяви той пред руската агенция ТАСС. По думите му сред тези мерки е и реконструкция жилищния фонд в зоните с повишен риск от земетресения.

"Ние отдавна говорим за необходимостта от държавна политика, която да включва комплексни мерки. В Италия по-специално няма система за сертификация на жилищния фонд. Всяка сграда, най-вече в сеизмичните зони, трябва да отговаря на норми за безопасност. Особено внимание трябва да се отделя на училищата и болниците, които трябва да бъдат места за настаняване на хора при извънредни обстоятелства“, каза Педуло.

Той добави, че половината от хората загиват при трусове, защото не знаят как да се пазят, предаде БГНЕС. 

"Съответният курс по оцеляване трябва да се провежда в училищата, както това се прави в други държави, застрашени от подобни катастрофи, например в Япония. В Италия учения изобщо не се провеждат, въпреки че нашата страна е високорискова откъм земетресения“, посочи ученият.

Actualno.com припомня, че в сряда земетресение от 6,0 степен разлюля голяма зона от Апенинския хребет в Централна Италия. По неокончателни данни броят на загиналите достигна 250 души, на ранените 264 души, а около 1500 души са останали без покрив. От руините са извадени живи 215 души.

Стефани Вакарелийска
Стефани Вакарелийска Отговорен редактор
Новините днес