Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италия настоя за солидарност от другите държави в ЕС за мигрантите

02 юли 2017, 14:42 часа • 2332 прочитания

Италианският вътрешен министър Марко Минити призова други европейски държави да отворят пристанищата си за корабите с мигранти, преди разговорите с Франция и Германия за справяне с извънредната ситуация.

Минити, който ще се срещне с колегите си в Париж по-късно днес (2 юли), за да се подготвя за преговорите с ЕС в Талин тази седмица. В интервю пред в. "Месаджеро", той каза: "Ние сме под огромен натиск", предаде БГНЕС. Италианският министър ще говори с колегите си Жерар Колумб от Франция и Томас де Мезиер от Германия, заедно с еврокомисаря за бежанците Димитрис Аврамопулос в 18:00 ч. местно време във френската столица.

Заради огромния поток на мигранти, Рим заплаши да затвори пристанищата си за кораби или да поиска прекъсване на финансиране от ЕС за страни, които не спазват споразумението за преразпределяне на 160 000 мигранти от Италия и Гърция. Италия иска и разширение на квотната програма, за да влязат в нея и повече хора извън Сирия и Еритрея - например Нигерия.

"Има кораби на неправителствени организации, плавателни съдове на Sophia и Frontex, италиански плавателни съдове за брегова охрана, които спасяват мигрантите в Средиземноморието”, каза той в препратка към помощните плавателните съдове, разположени от мисиите на ЕС за гранична сигурност и борба с трафикантите.

"Ако мигрантите пристигат само в Италия, нещо не работи – това е сърцевината на въпроса", заяви Минити. "Аз съм еврофил и бих се гордял, ако дори един кораб, вместо да пристигне в Италия, отиде на друго европейско пристанище. Няма да разреши проблема на Италия, но ще бъде сигнал, че Европа иска да помогне на Рим”, добави министърът.

Италианският министър каза и, че Рим ще настоява за начин да прехвърли процеса на подаване на молби за убежище от Италия в Либия и безопасно да препрати към Европа онези, които получат правото на закрила. "Трябва да разграничим онези, които търсят и имат право на хуманитарна защита, и тези, които идват на Стария континент с други цели", бяха думите му.

Статистиката

Над 83 000 души, спасени по време на опитите за опасния преход от Либия, пристигнаха в Италия през тази година, според ООН, докато над 2160 души са загинали, твърди Международната организация по миграция. Италианският Червен кръст предупреди, че ситуацията в претоварените приемни центрове в страната става критична.

Между септември 2015 г. и април 2017 г. около 5 001 лица, търсещи убежище, бяха преместени от Италия в 18 европейски държави, съобщи агенцията на ООН за бежанците.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес