Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италия налага солени глоби на екоактивистите, вандализиращи произведения на изкуството

12 април 2023, 16:58 часа • 1316 прочитания

Правителството на Италия одобри проектозакон за строги мерки срещу екоактивистите, които нанасят щети на паметници и произведения на културата.

Съгласно документа, предложен от министерството на културата, ще се въведат глоби между 20 000 и 60 000 евро за онези, които унищожават обекти или предмети, които са част от културното наследство на страната. За онези, които вандализират паметници, глобите ще са от 10 000 до 40 000 евро.

ОЩЕ: След Ван Гог: В Германия екоактивисти заляха шедьовър на Моне с картофено пюре (ВИДЕО)

Със събраните средства от тези глоби министерството на културата ще възстанови или изчисти пострадалите при акциите на екоактивисти паметници, произведения на изкуството и други обекти от културното наследство на страната, предаде АНСА, цитирана от БТА.

Решението последва поредица от акции на движението "Последно поколение", при което бяха вандализирани произведения на изкуството и паметници не само в Италия, но и на други места в Европа.

ОЩЕ: "Сеячът" на Ван Гог - поредната жертва на екоактивистите (СНИМКИ)

Предстои законът да бъде дебатиран в двете камари на парламента.

За одобрението на проектозакона, който ще затегне наказанията, съобщи и министърът на културата на Италия Дженаро Санджулиано в Twitter:

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес