Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италианският външен министър напусна своята партия, която не пожела да подкрепи Украйна

22 юни 2022, 13:33 часа • 2791 прочитания

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо заяви, че напуска своята партия "Движение 5 звезди" и сформира нова парламентарна група, която ще продължи да подкрепя действията на премиера Марио Драги. По-рано Ди Майо разкритикува "Движение 5 звезди" за това, че подкопава усилията на правителството да подкрепи Украйна, както и отслабва позициите на Италия в Европейския съюз. Това съобщиха Reuters и Ansa.

На пресконференция Ди Майо заяви, че е направил „болезнен“ избор и подчерта, че от утре вече бившата му партия „няма да бъде първа парламентарна сила“.

 "Определено трябваше да изберем на коя страна на историята да сме - на страната на Украйна, която беше атакувана, или на страната на агресора Русия. Позициите на някои лидери на "Движение 5 звезди" рискуваха да отслабят страната ни", каза той във вторник вечерта.

Това разцепление в рамките на партията може да отслаби коалицията на Марио Драги на фона на растяща инфлация и задаваща се енергийна криза, след като Русия намали доставките си на природен газ за Италия. Според италианските медии над 60 депутати са напуснали "Движение 5 звезди" и са се присъединили към новата група на Ди Майо. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес