Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италианската полиция разкри ферми с нелегални работници от Източна Европа

10 юни 2020, 17:07 часа • 2541 прочитания

Полицията в Италия извърши акции в 14 ферми и арестува 60 души в действия за спиране на експлоатацията на полеви работници, повечето от които нелегални мигранти.

Рано сутринта са извършени нахлувания във ферми в бедните южни региони Калабрия и Базиликата, в които се шири неправомерна дейност, оценена на 8 милиона евро, се казва в изявление на полицията.

Сред арестуваните е и държавен служител от Росано в Калабрия, обвинен в издаването на фалшиви лични документи и документи за пребиваване на работници в земеделските стопанства, съобщава AFP.

"Над 200 работници работят в експлоатационни условия, без лични предпазни средства... и при изключително лоши условия на труд", се казва в изявление на полицията в Калабрия.

Хиляди нелегални селскостопански работници от Африка и Източна Европа берат плодове и зеленчуци в Италия. Заплащането им често е изключително ниско и живеят в при мизерни условия в импровизирани лагери.

Според плана на правителството работодателите трябва да плащат по 500 евро на глава, за да легализират работниците си - допълнително заплащане, което някои се опитват да избегнат.

„Ла Република“ съобщи във вторник, че са подадени само 9 500 заявления за регулиране от потенциална група от 220 000 работници, изчислена от правителството.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес