Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историята на беларуските доброволци, подмамили Русия да стреля по собствените си хора

03 май 2023, 13:53 часа • 22083 прочитания

Беларуски доброволци, воюващи на страната на Украйна, се смеят, докато разказват историята на един от своите командири, заблудил руснаците да обстрелват с артилерийски залпове собствените си позиции край Бахмут.

"След като превзехме един окоп, командирът използва радиостанция, която намерихме, престори се на руснак и даде фалшиви координати за руска огнева мисия", казва Павел Шурмей, 46-годишен бивш олимпийски гребец, който се сражава за Украйна.

"И това проработи", допълва 25-годишен доброволец с унищожителна усмивка, пише Politico, разказвайки историята на беларуските граждани.

ОЩЕ: ВИДЕО: Беларуски доброволци и украинската артилерия се разправят с руски войници при Бахмут

Диктаторът Александър Лукашенко, съюзник на издирвания от съда в Хага за депортиране на украински деца руски президент Владимир Путин, нарече сражаващите се за Украйна беларуси "луди граждани". Но сред всички чуждестранни войски, които се бият в Украйна, беларуските доброволци са смятани от колегите си за едни от най-дисциплинираните и с най-сърдечни действия.

Те печелят бойни отличия, като в първите седмици след инвазията помагат за отбраната на Киев и за отвоюването на Ирпин - северно от украинската столица. Ирпин, както и съседната Буча, бяха подложени на терор по време на руската окупация. Беларусите се сражаваха безстрашно и в битките за Северодонецк и Лисичанск в Донбас миналата година.

Вторият командир на беларуските доброволци и един от основателите на техния полк "Кастус Калиновски" - Алиаксей Скобли - е убит северно от Киев през март 2022 г. Украинският президент Володимир Зеленски му присъжда посмъртно званието Герой на Украйна.

Полкът, кръстен на полско-беларуски национален герой, който води въстание срещу Руската империя през 1863 г., е загубил поне половин дузина доброволци, включително снайпериста Змицер Апаносович, който загива в битката за Ирпин, попаднал под обстрел. И Шурмей наскоро е бил близо до това да бъде включен в този списък.

ОЩЕ: Беларуски доброволци се бият за Украйна: "Ако Путин бъде победен, и Лукашенко ще бъде"

Беларусите, с които Politico разговаря, приемат скромно похвалите за подвизите си, настоявайки, че не са по-добри от другите, защитаващи Украйна. Шурмей казва, че пострадал при взрив на танков снаряд.

"Изправих се и се опитах да се отдалеча, чух, че някой ме вика и едно от момчетата започна да прави турникет. Тогава си помислих: "О, Боже мой. Никога не си подготвен да бъдеш ранен. Само когато го преживееш, можеш да разбереш какво е", разказва той.

Шурмей е бил ранен в дясната ръка. Подразделението му се прикрива в една котловина, но снарядът се удря в дърво, изхвърляйки парчета. Един от другарите му бил тежко ранен и след като го стабилизирали, час по-късно започнали да се изтеглят. Именно тогава бившият олимпиец е улучен от друг танков снаряд.

Защо тези хора рискуват живота си? Олех Дашкевич повтаря официалния девиз на полка "Кастус Калиновски": "Първо Украйна, после Беларус".

"Русия е нашият общ проблем. Беларус е пленник на Русия, а Москва контролира Беларус и хората. Затова трябва да се борим с Русия, което ще помогне и на Беларус. Ето защо ние сме заедно", обяснява той.

Родителите на Дашкевич не виждат нещата по този начин. Те са вбесени, когато през август миналата година той им обявява, че ще се бие за Украйна. "Казват, че съм предател. Оттогава не съм говорил с тях".

Проучване на общественото мнение, проведено миналата година за британската организация Chatham House, сочи, че 30% от беларусите подкрепят руската инвазия.

Полк "Кастус Калиновски" се превърна в батальон миналата година, когато броят на беларуските доброволци набъбна. Нито Шурмей, нито Олех биха потвърдили колко беларуси се сражават в момента в Украйна. Според някои оценки броят им достига 1500 души.

"Когато се появяваме, някои от украинските войници се оплакват - знаят, че нещата вероятно ще се разгорещят", казва Шурмей. Той и Дашкевич са предпазливи по отношение на още едно нещо - случаите на саботаж в Беларус, включително атаката с дрон през февруари, която нанесе сериозни щети на руски военен самолет. За нападението отговорност пое беларуската партизанска групировка BYPOL, която заяви, че е използвала безпилотни самолети, за да удари летището Мачулищи край Минск. Има ли някакви връзки между беларуските доброволци в Украйна и BYPOL? "Нямаме информация по този въпрос", казва Шурмей.

Но те знаят какво мислят руснаците за беларусите на фронта в Украйна. Дашкевич казва: "Това е много важно. Избягваме да говорим на беларуски по радиото - когато руснаците разберат, че сме срещу тях, изкарват всичко наред, за да ни нападнат".

ОЩЕ: Беларуски доброволци плениха бойци от "Вагнер", зоват хората на Пригожин да се предадат (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес