Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испанският външен министър отхвърли обвиненията в "преврат"

22 октомври 2017, 17:53 часа • 2665 прочитания

Испанският външен министър Алфонсо Дастис отхвърли твърденията, че поемането на пълен контрол над Каталуния от страна на испанското правителство, е равнозначно на „преврат“, предава BBC .

Говорителят на каталунския парламент заяви, че мерките на централната власт в Берлин представляват „преврат“.

„Ако някой се е опитал да направи преврат, то това е каталунското регионално правителство“, каза Дастис.

Лидерите на Каталуния заявиха, че ще отхвърлят всеки опит на Мадрид да наложи директно управление над автономния регион, задълбочавайки кризата между Мадрид и Барселона, възникнала заради заплахите на каталунския лидер да обяви независимост на провинцията от Испания, предава CNN.

В събота испанският премиер Мариано Рахой обяви плановете си да разпусне каталунския парламент, използвайки неизползван член на испанската конституция, като обеща да отстрани лидерите на региона възможно най-скоро и да организира нови избори.

Това е най-сериозната заплаха, която е отправял Рахой, откакто в Каталуния се проведе плебсицит на 1 октомври. От своя страна, близо половин милион души протестираха срещу решението в провинциалната столица Барселона. Демонстрантите викаха „Свобода! Свобода! Свобода!“ и „Рахой, Рахой, значи знаеш, че напускаме!“

Каталунският лидер Карлес Пучдемон беше сред хилядите демонстранти, но не обяви независимост, както беше заплашил една седмица по-рано, предаде Фокус.

Той каза, че „каталунските институции и народа на Каталуния не могат да приемат тази атака“, по време на телевизионно обръщение, в което обвини Мадрид, че иска да „унижи“ каталунския народ.

„Това, което се прави с Каталуния, е директна атака срещу демокрацията и отваря вратите за злоупотреби от същия вид навсякъде, не само в Каталуния“, подчерта Пучдемон.

Други каталунски политици също се опълчиха срещу Рахой. Един от парламентарните лидери Карме Форсадел обвини испанския премиер в „огромна политическа безотговорност“ и че е „преминал всички линии“. „Той обяви фактически преврат, с който се опитва да превземе каталунските институции“, убеден е Форсадел. „Няма да отстъпим и крачка назад. Ние сме избрани от народа на тази страна като легитимни представители и като публични служители ние сме на тяхно разположение“.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес