Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испанският премиер: Ако не спечелим всички, губим всички

06 април 2020, 14:04 часа • 1729 прочитания

Европа трябва да изгради военновременна икономика и да извади на преден план европейската устойчивост, възобновяването и възстановяването. Това следва да стане възможно най-бързо и с мерки, които да стабилизират публичния дълг, който сега много държави в ЕС поемат заради кризата. Необходим е нов план "Маршал" за Европа и всички институции на ЕС да застанат зад него. Това пише в специални статии за El Pais и The Guardian испанският премиер Педро Санчес, който е лидер на Испанската социалистическа партия.

Санчес напомня, че сегашната Европа е „родена от пепелта на разрушението и конфликта”. И подчертава – ако сме научили нещо от историята, то е, че ако не печелим всички, губим всички.

Испанският премиер казва и, че след кризата през 2008 година САЩ реагирали със стимулиращ пакет за икономиката, а ЕС реагирал с ограничения и рестрикции. „Всички знаем какво стана”, посочва той. Влязохме в нова ера и имаме нужда от нови отговори, призова Санчес.

Щом вирусът не признава граници, значи и финансовите механизми не трябва да ги признават, убеден е испанският министър-председател. И дава пример с Европейския механизъм за стабилност (ESM) за отпускане на директни кредити, така че да има ликвидност за европейските икономики.

"Испания винаги е защитавала Европейския проект. Време е за реципрочност – към нас, към Италия и към всеки член на ЕС. Време е за солидарност при създаването на нов дългов мултинационален механизъм – да действаме като единен блок за покупката на жизненоважни медицински консумативи, да създадем координирани стратегии за киберсигурност и да подготвим спешен план, за да осигурим бързо и всеобхватно възстановяване на Европа", завършва Педро Санчес.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 6 април"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес