Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испанската прокуратура се захваща с каталунските власти в понеделник?

28 октомври 2017, 10:00 часа • 4107 прочитания

Прокуратурата в Испания ще предприеме действия срещу каталунското правителство и ръководството на каталунския парламент в понеделник, 30 октомври. Това съобщи вестник El Nacional, позовавайки се на свои източници.

Испанското държавно обвинение подготвяше обвинение за държавен преврат, който е наказуем с до 35 години затвор, срещу каталунския премиер Карлес Пучдемон, в случай че Каталуния обяви независимост. След като това така или иначе стана факт, испанската прокуратура вече работи, за да разшири обвинението към всички, участвали в това "престъпление". Обвинението ще бъде насочено най-малкото както към ръководството на каталунския парламент, така и към каталунските депутати, позволили на процедурата да се осъществи и декларацията за независимост да бъде гласувана.

Към момента испанската прокуратура все още не е решила в кой съд да внесе обвинението. Това ще зависи от депутатския статут на бъдещите обвиняеми и от различните възможности, които са на масата след активирането на чл. 155 от испанската конституция. Припомняме, че с него изпълнителната власт в Мадрид получи възможност да поеме властта в Каталуния, а вчера вечерта (27 октомври) испанският премиер Мариано Рахой обяви, че сваля каталунския премиер Карлес Пучдемон, каталунското правителство, каталунския парламент и началника на каталунската полиция.

Независимостта на Каталуния

Също късно снощи се появи и първата държава, която призна испанската автономна провинция за независима. Това е Гамбия.

Междувременно стана ясно и, че Финландия би могла също да признае Каталуния за независима държава. Депутатът Мико Карна, който е избран като представляващ Лапландия, ще внесе предложение във финландския парламент за признаване на Каталуния. Карна е част от управляващата във Финландия партия. Той вече изпрати поздравления до Каталуния в лично качество, пише британският вестник Express.

Иначе късно снощи единственият по-насилствен акт след обявяването на независимост беше нападение срещу редакцията на каталунското радио. Нанесени бяха само материални щети.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес