Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испания ще ексхумира фашистки лидер, вдъхновил диктатурата на Франко

24 април 2023, 11:52 часа • 1659 прочитания

Испания е готова да ексхумира останките на фашисткия лидер Хосе Антонио Примо де Ривера, който има ключова роля за въстанието на генерал Франсиско Франко, предизвикало гражданската война в Испания през 1936-1939 г.

Примо де Ривера е основател на движението "Фаланга". Тленните му останки се намират в гигантски мавзолей, създаден от бившия фашистки режим край Мадрид. Тялото му ще бъде преместено в столичното гробище Сан Исидро, като това е част от правителствената кампания срещу символите на фашизма.

Гробът на Антонио Примо се намира до олтара в мавзолея на Франко, който сега е преименуван на Долината Куелгамурос. Останките на Франко бяха преместени оттам през 2019 г., а това разгневи крайнодесни активисти.

Базиликата се издига до скална стена, увенчана с гигантски кръст - забележителност, която доминира над околния пейзаж. Антифашистките републикански затворници са били принудени да построят мемориала.

Погребението е част от стремежа на лявото правителство да спре почитането на победата на фашистите в гражданската война и на диктатурата на Франко, пише BBC.

Мястото на мавзолея се превръща в мемориал в чест на всички жертви на войната, а не само на фашистите. Много от жертвите на левите републиканци са погребани в немаркирани масови гробове и мнозина роднини все още се опитват да ги открият.

Примо де Ривера ще бъде препогребан близо до гробовете на няколко членове на семейството му. Той е екзекутиран от републикански разстрелващ отряд през ноември 1936 г. в Аликанте.

Антонио Примо де Ривера е син на диктатора Мигел Примо де Ривера, управлявал Испания в периода 1923-1930 г.

ОЩЕ: За първи път откриха изображения на жители на митичния Тартес

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес