Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испания ще достави на Рияд бомби с лазерно насочване

13 септември 2018, 12:25 часа • 737 прочитания

Испания продължава с реализирането на спорната сделка за доставката на 400 бомби с лазерно насочване на Саудитска Арабия, участваща активно в кървавия конфликт в Йемен.

"В крайна сметка решението е доставката на тези бомби да се извърши в съответствие с договор от 2015 г.“, каза външният министър Жозеп Борели пред испанско радио.

Преди седмица правителството в Мадрид обяви, че ще блокира доставката на бомбите, за които от Рияд вече са платили 9,2 млн. евро. Тази позиция беше изразена на фона на въздушния удар на саудитската бойна авиация през август, при който на гъмжащ от хора пазар в северен Йемен бяха убити 40 деца, намиращи се в автобус, предаде БГНЕС.

Но на 10 септември министърът на отбраната Маргарито Роблес коренно промени позицията на Мадрид по въпроса.

В отговор на въпрос относно критиките от страна на хуманитарни организации във връзка с решението на правителството, Борели каза, че бомбите имат „изключителна точност и отклоняване от целта по-малко от метър, така че няма да причиняват съпътстващи щети“.

Неизпълнението на договора за бомбите щеше да постави под заплаха много по-голямата поръчка за пет бойни кораба на стойност 1,8 млрд. евро.

Според Амнести интерешънъл Испания е един от най-големите доставчици на оръжие на Саудитска Арабия.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес