Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испания разследва отвличането на българския кораб „Руен“, изпрати военен кораб в района

15 декември 2023, 18:55 часа • 2327 прочитания

Кораб на испанските военноморски сили плава с пълна скорост към търговския кораб „Руен“, плаващ под малтийски флаг, който може да е бил отвлечен от пирати край Сомалия. Това съобщиха от силите на Европейския съюз за борба с пиратството в Сомалия, предаде „Ройтерс“.

Съвместният оперативен център на EUNAVFOR в Испания получи сигнал за "предполагаемия отвлечен от пирати кораб" „Руен“, който се намира на около 500 морски мили източно от остров Сокотра, край бреговете на Сомалия, и добави, че испанският военен кораб „Виктория“ е изпратен на мястото на събитието "с цел събиране на повече информация и преценка на по-нататъшните действия", предава БГНЕС.

Още: Военен кораб на САЩ откри огън по дрон, изстрелян от Йемен

"EUNAVFOR продължава да следи за това и за други неотдавнашни събития, свързани с пиратство, в зоната на операциите - северозападната част на Индийския океан и Червено море." Силите добавиха, че координират действията си с по-широките международни военноморски сили Combined Maritime Force.

Британската компания за морска сигурност "Амбрей" заяви, че според нея "Руен" е бил отвлечен от пирати. Британският морски орган UKMTO заяви, че е получил доклад от служител по сигурността на кораба, който смята, че  вече не контролира плавателния съд, който в момента се е насочил към Сомалия.

Още: Израел за пръв път ще използва в битка корабите Sa'ar

Според данните в публичната база данни за корабоплаването Equasis, "Руен" се управлява от българското Параходство "Българско морско корабоплаване". За последен път плавателният съд е бил видян да се движи в открито море и да плава към Сомалия в 14:26 ч. по Гринуич, според данните за проследяване на кораби в LSEG.

Ако това се потвърди, това ще бъде първото отвличане на кораб с участието на сомалийски пирати от години, след като усилията на международните военноморски сили за борба с пиратството спряха подобни завладявания в Аденския залив и Индийския океан.

Още: САЩ преместиха военен кораб с ракети "Томахоук" близо до Черно море (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес