Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испания назначи за премиер на Каталуния човек, който заплаши да съди Стоичков

28 октомври 2017, 11:58 часа • 6174 прочитания

Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария е новият, служебен министър-председател на Каталуния. Това съобщи телевизия TeleSur.

Сантамария е дясната ръка на Мариано Рахой и човекът, който в доста от ключовите моменти на кризата с Каталуния публично поемаше ролята на глашатай в разясненията за действията на испанското правителство. Точно Сантамария стана обект и на нападките на българската футболна легенда Христо Стоичков, който я нарочи за "франкист", наред с цялото ѝ семейство. В отговор испанският вицепремиер обяви, че ще съди Камата за обида.

Назначението на Сантамария е обнародвано в Държавен вестник на Испания. Освен това министрите от правителството на Рахой поемат съответните портфейли и в каталунското правителство.

Интересен факт е, че все още няма посочен заместник на уволнения началник на каталунската полиция Мossos d'Esquadra - Жозеп Луис Траперо.

В съобщението в Държавен вестник се казва и, че предсрочни парламентарни избори в Каталуния ще има на 21 декември, като официалната предизборна кампания ще трае половин месец - между 5-ти и 19-ти декември.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес