Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испания конфискува древни златни бижута, откраднати от Украйна (ВИДЕО)

23 октомври 2023, 15:53 часа • 17444 прочитания

Испанската полиция съобщи, че е конфискувала вековни златни артефакти на стойност над 60 милиона евро, които са били откраднати и изнесени незаконно от Украйна.

11-те части от колекцията, включително огърлици, гривни и обеци, са били изложени в музей в Киев между 2009 г. и 2013 г. и са били изнесени нелегално от Украйна преди 2016 г., се казва в изявление на полицията. Предметите датират от VIII и IV век пр.н.е.

Трима испански и двама украински граждани - единият от тях свещеник - бяха арестувани като част от операцията, проведена с помощта на властите в Украйна, както и на Албания, България, Кипър и Северна Македония, съобщи АФП, цитирани от БГНЕС.

Още: Италия настоява да ѝ бъдат върнати древни артефакти от Лувъра

От полицията заявиха, че артефактите са били с фалшифицирани документи на английски, украински и испански, за да изглежда, че принадлежат на Украинската православна църква. „Това са предмети, които не могат да бъдат продадени чрез обичайните законни канали, като например аукционни къщи“, допълни полицейски служител.

Полицията започна своето разследване още през 2021 г., след като едно от парчетата – златен колан с овнешки глави – е продадено на бизнесмен в Мадрид. Това отведе следователите до останалите 10 артефакта, които полицията иззе миналия месец от заподозрените.

Парчетата се проучват от Националния археологически музей на Испания и Института за културно наследство на страната.

Още: САЩ задържаха руснак, бил контрабандист на военни технологии за Русия

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес