Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испания иска Пучдемон да възстанови 1,9 млн. евро на бюджета

29 юни 2021, 11:57 часа • 1145 прочитания

Сметната палата на Испания ще изиска повече от 1,9 млн. евро от бившия лидер на Каталуния Карлес Пучдемон за пропагандиране на сепаратистки идеи в чужбина, съобщи вестник „El Pais”, цитиран от ТАСС.

По информация на изданието, Сметната палата е изчислила каква сума от бюджетните средства са изразходвани неправомерно за пропагандиране на идеите на привържениците на независимостта на автономния регион в чужбина и търсене на международна подкрепа. Около 1,9 млн. евро ще бъдат изискани и от бившия заместник-председател на правителството на Каталуния Ориол Жункерас, осъден заради референдума за независимост през 2017 и помилван миналата седмица от правителството на Испания.

В списъка на бившите чиновници и длъжностни лица от каталунската администрация, от които Сметната палата ще търси компенсации, фигурират имената на 39 души. Ведомството настоява да се възстановят общо 5,4 млн. евро, които регионалните власти са похарчили в периода 2011-2017 г. за пропагандиране на проекта си разделянето на Испания.

В момента Пучдемон живее в Белгия, където избяга от испанското правосъдие малко след провеждането на референдума за независимост на Каталуния. Властите в Испания се опитват да издействат екстрадирането му.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес