Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ирландските юнионисти отхвърлят сделката на Джонсън за Brexit

26 октомври 2019, 14:45 часа • 2421 прочитания

Председателят на Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия Арлийн Фостър ще потвърди позицията си, че отхвърля споразумението, което премиерът на Великобритания постигна с Европейския съюз за Brexit.

Това ще се случи в нейното изявление в началото на годишната конференция на партията, която ще започне малко по-късно, предава BBC.

Официалната позиция на формацията е, че не подкрепя споразумението за Северна Ирландия, тъй като то ще "създаде граница в Ирландско море". Юнионистите твърдят, че сделката ще ощети местната икономика и ще навреди на единството на Великобритания.

До този момент няма официално становище за това дали партията ще подкрепи предложението на Борис Джонсън за провеждане на предсрочни избори на 12 декември.

Премиерът иска от партиите в парламента да одобрят неговото предложение за предсрочен вот, което се очаква да бъде внесено за гласуване на 28 октомври.

Малко преди началото на годишната конференция, Фостър заяви, че демократичните юнионисти ще използват дните до 28 октомври, за да обмислят предложението на Джонсън.

Тя заяви пред британски медии, че нейната партия "не се страхува от избори", но те все пак трябва да помислят дали това би било правилно решение на този етап.

Фостър добави, че Джонсън е присъствал на предишната конференция на партията през 2018, където е направил "много ясни коментари", свързани с Brexit и Северна Ирландия. Според нея той обаче не е удържал на думата си.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес