Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ирландски еврокомисар охули Джонсън заради Brexit

21 август 2019, 19:15 часа • 4791 прочитания

Еврокомисарят на Ирландия Фил Хоган нападна язвително британския премиер Борис Джонсън, наричайки го "неизбран премиер", който "играе хазарт с мирния процес" в Северна Ирландия, съобщават световните информационни агенции.

Хоган е заявил, че Джонсън е "напълнил кабинета си с отявлени привърженици на твърд Brexit", обвинявайки го, че поставя партийните интереси над тези на Обединеното кралство.

Той също така предупреди, че твърд Brexit ще създаде "отвратителна атмосфера" с Европейския съюз, което ще има "сериозни последици" за всяко бъдещо търговско споразумение с Великобритания.

"Британското правителство трябва да поеме отговорност за изборите си, преди да е станало твърде късно. Героят на премиера Джонсън е Уинстън Чърчил, а той изглежда гледа на себе си като на съвременен Чърчил.

В случай на Brexit без споразумение обаче единственото Чърчилово наследство на британското правителство ще бъде - "никога толкова малко направено не е нанасяло толкова много щети на толкова много хора", каза Хоган, който е еврокомисар за селското стопанство и развитието на селските райони.

Хоган, който е приближен на ирландския премиер Лио Варадкар, нападна Борис Джонсън и за определянето на предпазния механизъм за ирландската граница като "недемократичен", определяйки Джонсън като "неизбран" за премиер, като посочи, че той е гласувал за него като част от споразумението на Тереза Мей с Брюксел.

"Трябва да припомним, че предпазният механизъм беше договорен от премиер, който беше демократично избран", добави ирландският еврокомисар.

В отговор на предположението на Джонсън, че предпазният механизъм ще отслаби "деликатния баланс" на Споразумението от Разпети петък от 1998 г., Хоган настоя: "Хазартът с мира и със Споразумението от Разпети петък не е добра политика."

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес