Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ирина Бокова си регистрирала фирма в служебния апартамент на ЮНЕСКО в Париж

27 септември 2017, 16:06 часа • 7857 прочитания

Името на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова отново беше замесено в скандал, след като наскоро международен консорциум от журналисти свърза съпруга ѝ Калин Митрев с т.н. "Азарбейджанска перачница". От неотдавна публикуваните разкрития за Азербайджанската перачница стана известно, че Калин Митрев е получавал от фирми свързани с режима в Баку доходи като консултант по хидрополитически проекти. Този път става дума за това, че Бокова регистрирала частна фирма в служебния апартамент на ЮНЕСКО в Париж, пише сайтът за разследваща журналистика "Биволъ".

Френската фирма BOKOVA IRINA MITREV GUEORGIEVA е създадена през януари 2016 г. Това показва справка в официалния сайт на френската Агенция по вписванията към Търговските съдилища – INFOGREFFE.

Фирмата не може да бъде открита ако се търси с ключовата дума BOKOVA, но излиза при търсене с някое от другите имена. Предмет на дейност на фирмата е “отдаване под наем на жилища”. Статутът на дружеството е еквивалентен на българското ЕТ (Едноличен търговец), коментират журналистите от изданието.

Седалището на фирмата е на адреса на служебния апартамент предоставен безплатно от ЮНЕСКО на Ирина Бокова. Той се намира на адрес 11 PLACE VAUBAN 75007, PARIS 7, в сърцето на един от най-престижните парижки квартали.

Дейност в нарушение на правилата?

Ситуацията с частната фирма на Ирина Бокова повдига сериозни съмнения за поне две нарушения на правилата на ООН и ЮНЕСКО за дейността на служителите на двете организации.

На първо място, генералният-директор на агенцията ЮНЕСКО няма право да получава доходи от външни на Организацията източници. Това е записано в Правилата за персонала на ЮНЕСКО от 2009 и Стандартите за поведение на международните служители от 2014 г., приети от Генералната асамблея на ООН от 2013 г. Бокова е овластена да си даде сама тази привилегия, но това би било драстичен конфликт на интереси.

Друг проблем е, че според правилата на ООН използването на имуществото и активите на Организацията може да става само за служебни цели. Използването на служебния апартамент на подопечната на ООН агенция ЮНЕСКО за седалище на частна фирма се разминава с правилата на международната организация.

Според друго разследване на "Биволъ", Ирина Бокова и Калин Митрев са придобили със сигурност поне едно жилище във Франция, което се намира в близост до българското посолство на ул. Général Camou. Жилището е закупено през 2011 г. за 1 млн. евро. По това време средната цена за квадратен метър в този квартал е между 11 и 12 хиляди евро, което означава, че жилището е с квадратура около 90 кв.м. Такива апартаменти в този квартал в момента се предлагат за над 3000 евро месечен наем.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес